Арменска революционна федерация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арменска революционна федерация
Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն
Armenian Revolutionary Federation Flag.gif
Ръководител Хрант Маркарян
Основател Кристапор Микаелян
Основана 1890 г.
Седалище Ереван
Член на Социалистически интернационал
Идеология Арменски национализъм
Демократичен социализъм
Национално събрание
0 / 132
Сайт arfd.info
Арменска революционна федерация в Общомедия

Арменската революционна федерация (на арменски: Հայ Յեղափոխական Դաշնակցութիւն) е арменска политическа партия, основана в Тифлис (по-късно преименуван на Тбилиси) през 1890 година от Кристапор Микаелян, Степан Зорян и Симон Заварян. Партията функционира в Армения и в други държави, където съществуват компактни арменски общности — предимно в Ливан и в Нагорни Карабах, където преобладават етническите арменци.

Идеологията на АРФ е социализъм, съчетан с арменски национализъм. Член е на Социалистическия интернационал. Провежда кампании за признаване на арменския геноцид, както и за получаване на репарации. Освен това е радетел за образуването на Велика Армения, изтъквайки Севърския договор от 1920 година.

През 1917 година изиграва важна роля за формирането на Демократична република Армения, която попада под съветска власт през 1920 година. По време на съветския период от арменската история ръководството на АРФ е в изгнание. След колапса на Съветския съюз партията се завръща в активния политически живот на страната.

На последните парламентарни избори, проведени на 6 май 2012 година, партията заема четвърто място с 5,8% от гласовете и 6 депутатски места. През 2018 година с 3,9% от гласовете остава извън парламента.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]