Арташес I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арташес I
цар на Велика Армения
Модерен портрет на Арташес
Модерен портрет на Арташес

Роден
неизв.
Починал
около 160 г. пр.н.е.
Управление
Период190/189 пр.н.е.160/159 пр.н.е.
НаследникАртавазд I
Семейство
РодАрташесиди, Ервандиди[1]
ДецаАртавазд I
Тигран I
Арташес I в Общомедия

Арташес I (на арменски: Արտաշես Առաջին Բարեպաշտ; † ок. 150 пр.н.е.) е селевкидски стратег, основател на династията на Арташесидите и цар на Велика Армения. Членовете на династията основана от Арташес управляват Армения близо 2 века.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

До края на 3 век пр.н.е. Армения се състои от около 120 династични владения управлявани от нахарарите (нахарар – арменски едър феодал, болярин; нахарарство – владение на нахарар) слабо обединени под знамената на владетелите от династията на Ервандидите управляващи Велика и Малка Армения.[2] Въпреки че Александър Македонски не завзема Армения, елинистическата култура влияе силно върху арменското общество. Когато Антиох III Велики превзема Армения от Ервандидите, той назначава Арташес за стратег и сатрап.

Влиянието на Селевкидското царство над Армения отслабва след поражението от римляните в битката при Магнезия през 190 пр.н.е. Арташес и неговия колега стратег Зариадър (Zariadres) се разбунтуват и със съгласието на римляните се обявяват за самостоятелни царе: Арташес на Велика Армения, а Зариадър на Софена/Малка Армения.[3]

Арташес се жени за Сатеник, дъщеря на царя на аланите. Те имат шестима синове: Артавазд, Вриур, Мазан, Зариадър (Зарех), Тиран и Тигран.

Арташес основава столицата Арташат на река Аракс, близо до езерото Севан. След като Антиох Велики е победен от римляните, Ханибал се крие за известно време при Арташес.[4] През 165 пр.н.е. Антиох IV Епифан напада Армения и взима Арташес за заложник. Той е наследен от сина си Артавазд I.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Арменска съветска енциклопедия.
  2. Плиний Стари, Естествена история 6.9.
  3. Страбон, География 11.14.15
  4. Плутарх, Живота на Лукул 31.3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Предшественик
Царе на Велика Армения
190160 пр.н.е.
Приемник
Артавазд I