Василий Караиванов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Архимандрит хаджи Василий)
Вижте пояснителната страница за други личности с името Василий.

Василий
български духовник
Роден
1800 г.
Починал
1874 г. (74 г.)
село Синджирлии (дн. град Хисаря), Османска империя

Василий е български духовник, архимандрит.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Караиванов е роден през 1800 година в Сопот със светското име Христо Василев Караиванов. По-голям брат е на Гина Караиванова, майка на Васил Левски. През 1852 година приема послушничество, а през 1856 година се замонашава в сопотския мъжки манастир „Свети Спас“ под името Василий. Дотогава се занимава с търговия, заедно с най-малкия си брат Петко (съпруг на Неделя Петкова). След смъртта на брат си през 1858 година, разпродава стоката, ликвидира търговията и става хаджия, след като посещава Божи гроб. Таксидиот е на Хилендарския светогорски манастир (Хилендарски метох в Карлово).

През 1859 г. в карловската църква „Света Богородица“ е ръкоположен от митрополит Паисий Пловдивски в архимандритско достойнство, а племенникът му Васил в йеродякон.

Отношенията между вуйчото и племенника са противоречиви. Вуйчото обещава на младия тогава Васил, че ако се покалугери, ще го изпрати на учение в Русия, така мечтано от племенника, но не удържа обещанието си. По-късно архимандрит хаджи Василий е обвиняван в много прегрешения срещу племенника си Васил, включително и в предателство. Няма нито едно доказателство или документ, уличаващ го в тези прегрешения, нито самият Левски някога го е обвинил.

Васил Левски поема своя път на революционер, без да се е отказал напълно и от духовното си служение, а архимандрит хаджи Василий остава да служи на Бога и църквата до 1874 г., когато е ограбен и убит от разбойници в околностите на село Синджирлии.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]