Бабинци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бабинци
Общи данни
Население 329 души[1] (15 юни 2020 г.)
32,4 души/km²
Землище 10,165 km²
Надм. височина 965 m
Пощ. код 5726
Тел. код 0678
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 7884
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   кмет
Тетевен
Мадлена Бояджиева-Ничева
(ГЕРБ)
Бабинци в Общомедия

Бабинци е село в Северна България. То се намира в община Тетевен, област Ловеч.

География[редактиране | редактиране на кода]

Връх Трескавец до село Бабинци

Село Бабинци се намира в планински район, над Тетевен, на около 1000 метра надморска височина. Разположено е на едно от най-хубавите места в Предбалкана на Стара планина.

Селото е заобиколено от върховете Трескавец, Острич, Червен и Висок. Местността е карстова и за това в района има много пещери и скални образувания. Връх Острич е във формата на конус, с обща площ на върха не повече от 30 m2. На връх Трескавец са открити останки от антична крепост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Костюм на българомохамеданин от Бабинци, изложен в Тетевенския исторически музей

За траките, римляните, павликяните и богомилите, живели в района на село Бабинци, свидетелстват немалко артeфакти, изнамерени от иманяри и археолози, част от които се намират и в музея на гр. Тетевен. През ХІІ век в района се заселват богомили, придошли от Тракия. Те оттук през XIV в., заселили местността Палтен, която е между Кирчево и Тетевен. Заселниците били една малка група от хора, които изградили махалата Бабовяне, регистрирана през 1483 г. и в османските регистри като част от село Градежниче, в които през 1479 г. пак от османски архивен документ, според К. Гозлер, живеели общо 11 домакинства. През годините 1545 и 1579 в махала Бабинци – част от село Градежница, не са регистрирани местни жители. След ХVІІ в. започнало заселването им, като заселниците били предимно от с. Галата, където живеят предимно помаци. Основната версия за помаците от Северна България е, че те са потомци на едно българоезично население изповядващо християнски ереси, като богомилството и павликянството, което население се ислямизира след 1689 година. През османската власт част от християнски еретици възприели католицизма (около гр. Свищов и в гр. Раковски), друга малка част преминали към православието, а по-голямата към исляма, наричани помаци.

Бабинчерите, наследници на ислямизирани християнски еретици, са участвали и в Руско-турската война през 1877–1878 г. За това свидетелства един паметник на загиналите през войната, изграден точно между землищата на Бабинци и Тетевен. След Руско-турската война махала Бабинци е опразнена, като земите ѝ били заграбени от жителите на Тетевен и махалата от градежченска станала тетевенска. През периода от 1880 до 1960 г. Бабинци отново се превърнала в махала, като по-голямата част от жителите се заселили от Глогово. 1980 година, Бабинци придобива статут на самостоятелно село.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото е на 6 майГергьовден. Има конни надбягвания, надпяване на местни фолклорни състави.

Други[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 година на връх Острич е построен параклис „Покров Богородичен“, с дарения от помаците на Бабинци.

Празник на параклиса се провежда на първи октомври всяка година в подножието на върха.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

bulgariancastles.com Архив на оригинала от 2020-09-22 в Wayback Machine.