Бабинци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бабинци
Общи данни
Население 296 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 10,165 km²
Надм. височина 965 m
Пощ. код 5726
Тел. код 0678
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 7884
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   - кмет
Тетевен
Мадлена Бояджиева-Ничева
(ГЕРБ)
Бабинци в Общомедия

Бабинци е село в Северна България. То се намира в община Тетевен, област Ловеч.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бабинци се намира в планински район, над Тетевен, на около 1000 метра надморска височина. Разположено е на едно от най-хубавите места в Предбалкана на Стара планина.

Селото е заобиколено от върховете Трескавец, Острич, Червен и Висок. Местността е карстова и за това в района има много пещери и скални образувания. Връх Острич е във формата на конус, с обща площ на върха не повече от 30 m2. На връх Трескавец са открити останки от антична крепост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Костюм на българомохамеданин от Бабинци, изложен в Тетевенския исторически музей

За траките и римляните свидетелстват немалко артeфакти, изнамерени от иманяри и археолози, част от които се намират и в музея на гр. Тетевен. През ХІІ век в района се заселват богомили, придошли от Тракия. Те се заселили тук от местността Палтен, която е между Кирчево и Тетевен, където било първоначалното им местопребиваване. Заселниците били една малка група от хора, които изградили махалата Бабовяне, регистрирана през 1483 г. и в османските регистри като част от село Градежниче, в които през 1479 г. пак от османски архивен документ, според К. Гозлер, живеели общо 11 домакинства. През годините 1545 и 1579 в махала Бабинци – част от село Градежница, не са регистрирани местни жители. След ХVІІ в. започнало заселването им, като заселниците били предимно от с. Галата. По това време населението вече било изцяло мюсюлманско. От 1801 г. за помаците от Бабинци се споменава и в тетевенската народна песен:

Зачуха кърджлие, кърджалие, золумджие, каде одат светъ гори, светъ гори и обират.

Врет одиа, врет палиа, дуде ред на Тетвене.

Тетевенци храбри момци излели са на край село, накачили джубетата, накачили джубетата да са гледат много ора.

Кърджалие упирале, упирале до Тетвене, упирале до Тетвене, упирале, вращале са, а са влеле ф Тетвене, ф Тетвене през Бабинци, ф Тетвене през Бабинци, превели ги помаците.

Къджалие золумджие, изгориле, ограбиле, изгориле, ограбиле, ограбиле Тетвене.

Бабенчарите участвали и в Руско-турската война през 1877–1878 г. За това свидетелства един паметник на загиналите през войната, изграден точно между землищата на Бабинци и Тетевен. След Руско-турската война махала Бабинци е опразнена, като населението ѝ завинаги се изселило в Турция. Земите ѝ били заграбени от жителите на Тетевен и махалата от градежченска станала тетевенска. През периода от 1880 до 1960 г. Бабинци отново се превърнала в помашка махала, като по-голямата част от жителите се заселили от Глогово. Един от жителите ѝ бил Мехмед Ибов Альов, който бил вероучител в махала Глогово до 1927 г. и дългогодишен имамин в джамията в с. Градежница до 60-те години. През 1980 г. Бабинци придобива статут на самостоятелно село. Въпреки че са в непосредствена близост до Бабинци, помашките махали Конски дол и Гечевото били присъединени към Тетевен.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото е на 6 майГергьовден. Има конни надбягвания, надпяване на местни фолклорни състави.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Населението е 100% помашко

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

bulgariancastles.com