Градежница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Градешница.

Градежница
Центърът на селото гледан от високо
Центърът на селото гледан от високо
Общи данни
Население 1858 души[1] (15 юни 2020 г.)
81,5 души/km²
Землище 22,804 km²
Надм. височина 327 m
Пощ. код 5732
Тел. код 069072
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 17419
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   кмет
Тетевен
Мадлена Бояджиева-Ничева
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Градежница
Свилен Русинов
(ДПС)
Градежница в Общомедия
Сградата на кметството, пощата и нощния клуб в селото
Паметна плоча на загинал през Втората световна война жител на Градежница

Градежница (понякога Градешница) е село в Северна България. То се намира в община Тетевен, област Ловеч.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Градежница се намира в планински район на 400 метра надморска височина. Селото е с население от 1834 души. Недалеч от центъра на селото се намира известната пещера Рушова дупка, която е една от най-красивите природни забележителности на България.

История[редактиране | редактиране на кода]

През римо-византийския период, през 3-ти – 6 век, в района е имало църква, тъй като римляните, византийците и траките по това време са станали християни. Намерени са от иманярите много артефакти. Тези народи в един период от време се изселили от района.

Едва през ХІІ век в селото се заселват богомилите, които придошло от Тракия начело с пълководеца им Травъл. За тях свидетелства кулите по билото на балкана, от които градежи идва и наименованието на селото. Тези кули били наблюдателни и сигнализационни и били построени още от римляните и траките. Те били използвани и от богомилите, тъй като чрез тях те се предпазвали от църковните събори, в които на заловените им било прилагано обредно осакатяване или били изгаряне живи на кладата. Това била и причината поради която еретиците да живеят в трудно достъпните райони.

През 1479 г. т.е. в ранните години на османската власт, това село заедно с махала Бабовяне (с. Бабинци, така е известно в архивните документи) наброявало общо 11 немюсюлмански домакинства. През 1483 г., след като вече били отменени църковните събори, според османските архиви били регистрирали 3 домакинства и в полето на м. Асен и м. Драгулен дол. Като цяло в този период землището на село Градежниче било празно, а жилищата били пръснати по близките хълмове.

През 1516 г. в Градежниче били регистрирани 6 немюсюлмански домакинства и 8 неженени. Според К. Гьозлер в османските регистри от 1579 г. (BOA, TD718, s. 407) в Галата живеели 6 мюсюлмански семейства и 5 неженени и 10 немюсюлмански семейства и 5 неженени. Немюсюлманите в описа предимно се водели като пришълци (пришелец Петко, пришелец Манол и пр.). Пришълците са от Градежница, тъй като през годините 1545 и 1579 в селото, според К. Гьозлер, не са регистрирани местни жители.

През ХVII век селото отново се заселва. Придошлите заселници били от дн. махала Асен, Добревци, Кирчево, Беленци, Бежаново и пр., но най-вече от Галата, сред които били фамилиите Усинчови, Алиджикови, Мурадови, Рамчеви, Дженини, Анкини и Галатски. След като се поразраснало селото в три махали, през 1750 г. била построена и джамията в средната махала, наречена Джамийска махала. През 1873 г. нямало регистрирани немюсюлмани в с. Градежница, където живеели 75 мюсюлмански домакинства, като общият им брой бил 419 души.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Рушова пещера (Рушовата дупка)
  • Османска джамия от 1750 г. (в окаяно състояние)
  • Останки от римо-византийски калета

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Традиционен панаир се провежда през втората събота и неделя на месец септември.

Футболен отбор[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

В с. Градешница е роден известният български боксьор в тежка категория Свилен Русинов, заместник-кмет на община Тетевен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]