Бактрия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бактрия около 320 година пр.н.е.
Бактрия

Бактрия е историческа област, обхващаща днешен Северен Афганистан, в части от планините Памир и Хиндукуш и на запад от тях около своя главен град Балх в Афганистан.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Областта става известна през Античността под наименованието Бактрия по името на найния главен град Бактра, днешен Балх в Афганистан [1]. На персийски се нарича Бахтар, на арабски – Бхалика, а на китайски – Дася.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пелеоисторичесата цивилизация на Бактрия е една от най-старите цивилизации в Азия.

В Балх независимото елинистическо Гръко-Бактрийско царство започва съществуването си от 255 г. пр.Хр. и до 10 век от н.е. гръко-бактрийски владетели управляват в териториите, завладени от него в Индия.

Хипотези за връзките с прабългарите[редактиране | редактиране на кода]

Областта Бактрия е свързана с една от съвременните хипотези за произхода на прабългарите. В този контекст тя е наричана Балхара. Според Петър Добрев с „Балх“ и „Балхар“ в индийския религиозен епос Махабхарата е обозначаван народът „бългх“, заради липсата или трудност при използването на звука „ъ“ в произнасянето и записването на „българи“. Оттук се извежда хипотезата, че това е най-старата известна родина на прабългарите.[1][2] Според по-нови сравнителни проучвания на художника Александър Хофарт („Митраизмът и древните българи“, С., 2009), базирани на някои етнокултурни, исторически, стопански и религиозни паралели, древнобългарското начало може да бъде разглеждано като частен случай в процесите на ранната бактрийска общност от източноирански народи, стоящи в основата на доминиращата сакска култура, овладяла политическото пространство в Средна Азия след VІІ в.пр.н.е.

Тази хипотеза не е приета в България, а няма и поддръжници извън страната.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Добрев, Петър, Златният Фонд на българската древност, София, 2005 г.
  2. Историческо изследване на буквалния превод и семантиката на ентонима Българи