Белязаният

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Белязаният
Scarface
Режисьор Брайън Де Палма
Продукция САЩ
Сценарий Оливър Стоун
В ролите Ал Пачино
Мишел Пфайфър
Робърт Лоджия
Стивън Бауър
Музика Джорджо Мородер
Разпространител Universal Pictures
Премиера 9 декември 1983 г. (САЩ)
Времетраене 170
Език английски
Външни препратки
IMDb
Общомедия В Общомедия

„Белязаният“ (на английски: Scarface) е американски филм от 1983 г. за Тони Монтана — кубински бежанец, който отива във Флорида през 1980 г. и си проправя път в организираната престъпност. Тони Монтана е криминален затворник, който бяга от комунистическият режим на Фидел Кастро, прочистващ Куба от престъпници. Първото престъпление, което Тони Монтана извършва на американска територия, е убийството на друг емигрант, нарочен за комунист. Това му осигурява официално разрешение за оставане на територията на САЩ. Впоследствие Тони Монтана посредством убийства, жестокост и престъпления успява да се пребори с конкуренцията на местните американски престъпници и се издига до висините на престъпната структура.

Филмът показва грозната действителност в средите на кубинските емигранти-антикомунисти. В същото време изопачава лицемерния характер на американската вътрешна и външна политика, закриляща обикновени криминални престъпници под етикета "антикомунисти". Хора, които официално бягат от комунистическия режим, а всъщност голяма част от тях са обикновени престъпници. И днес най-големите престъпни организации в щата Флорида са съставени от кубински "политически" емигранти и произхождат от средите на "избягалите" от режима на Фидел Кастро.

Малка част от филма се основава на филм от 1932 г., който носи същото име.

Филмът съдържа голямо количество псувни (английската дума „fuck“ е използвана повече от 200 пъти) и насилие, включително сцената с резачката. От филма е и известната реплика „Поздравете малкия ми приятел“, която Тони казва преди да разбие една врата с щурмова пушка M-16 и гранатомет M203.

Режисьорът на "Белязаният" е Брайън Де Палма. Във филма участват Ал Пачино, Мишел Пфайфър, Робърт Лоджия, Мери Елизабет Мастрантонио и Стивън Бауър. Сценарият е написан от Оливър Стоун, а музиката е композирана от Джорджо Мородер.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]