Биволаре (концлагер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Биволари (на румънски: Bivolari), известен и като Биволаре или Биволи Маре, е концентрационен лагер където са депортирани и загиват огромен брой добруджански българи.
Румънската власт започва депортациите на българи към концлагерите на 15 август 1916 г., преди встъпването на България в Първата световна война. След разгрома на Румъния от българските и съюзните им войски освобождаването на малцината оцелели българи започва от 5 февруари 1918 г. Концлагерът е бил разположен в района на град Яш в Румъния при с. Биволари (Lat:47.533333;Long:27.433332), на днещната граница със сегашната Република Молдова.

Жертви на румънците в този концлагер стават голяма част от между 25 0000[1] и 40 000[2] добруджански българи, отвлечени по списък от селищата им от румънската власт и пратени в концлагери и на каторжен труд в Молдова през Първата световна война, където са подложени на нечовешка експлоатация, тормоз и глад от които след войната, когато концлагерите са опразнени, оцеляват само около една четвърт[3]. В памет на избитите в Молдова от румънците българи днес са издигнати паметни плочи в Балчик, Каварна, Гурково, Победа.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Радославова, Люба. Южна Добруджа в българската история- края на XIX – началото на XX век.ISBN 9549135519