Биволаре (концлагер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за концлагера. За селото в окръг Яш, Румъния вижте Биволари (окръг Яш).

Концлагерът при село Биволари (на румънски: Bivolari), известно и като Биволаре или Биволи Маре, е концентрационен лагер, където са депортирани и загиват огромен брой добруджански българи.

Концлагерът е бил разположен при с. Биволари (Lat:47.533333;Long:27.433332) на 35 километра северно-североизточно от град Яш в Румъния, на границата със съвременната Република Молдова.

Румънската власт започва депортациите на българи към концлагерите на 15 август 1916 г., преди встъпването на България в Първата световна война. След разгрома на Румъния от българските и съюзните им войски освобождаването на малцината оцелели българи започва от 5 февруари 1918 г.

Жертви на румънците в този концлагер стават голяма част от българите (от 25 0000[1] до 40 000[2]), отвлечени по списък от селищата им от румънската власт и пратени в концлагери и на каторжен труд в Молдова през Първата световна война.

Там са подложени на нечовешка експлоатация, тормоз и глад, от които след войната, когато концлагерите са опразнени, оцеляват само около една четвърт от задържаните[3].

В памет на избитите в Молдова от румънците българи днес са издигнати паметни плочи в Балчик, Каварна, Гурково, Победа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]