Биомиметика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Биомиметиката (от bios – живот, и mimesis – имитирам), или още биомимикрията, е наука, която се занимава с адаптирането на съществуващи в природата форми в съвременни технологии за нуждите на човешкото общество. Биомиметиката е тясно свързана с биониката.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Един от най-успешните продукти разработени на базата на наблюдение на обекти в природата е велкрото. Друг например е автомобилът Mercedes-Benz Bionic Архив на оригинала от 2008-04-23 в Wayback Machine., чиято форма е вдъхновена от рибата Ostracion cubicus.

Термити[редактиране | редактиране на кода]

Прави се опит да се възпроизведе способността на термитите да поддържат на практика постоянна температура и влажност в техните термитници в Африка, въпреки температурите отвън, вариращи от 3 °C през нощта до 42 °C през деня. Проектът TERMES Архив на оригинала от 2010-05-27 в Wayback Machine. (Termite Emulation of Regulatory Mound Environments by Simulation) сканира мравуняк на термити, създава 3D изображения на структурата му и по този начин представя схема, която може да промени изцяло начина, по който се строят домовете. Центърът Eastgate, средноголям офис център в Хараре, поддържа хлад без климатици и използва едва 10% от енергията, необходима за офис с неговите размери.

Статии и публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • През 1997 г. в книгата си Biomimicry: Innovation Inspired by Nature (ISBN 0-06-053322-6), авторката Janine M. Benyus прави въведение в биомиметиката, представя примери и обяснява защо науката е важна сега. Тя пише:

Нашите приятели на планетата (растения, животни и микроби) търпеливо са усъвършенствали методите си в продължение на 3,8 милиарда години... превръщайки скали и морета в удобни за живот домове. Какви по-добри модели може да има?“

Книгата изброява много примери за хора, които изучават постиженията на природата, вкл. фотосинтеза, естествен отбор и поддържащи се екосистеми, както и други. След това Benyus обяснява как тези изследователи използват вдъхновението, което намират в природата, за да възпроизведат „гения на живота“ с цел подобряване на производството, създаване на нови лекарства, промяна на начините, по които хората отглеждат храна, или овладяване на енергии.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]