Бионика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Крило за летателни апарати, рисунка от Леонардо да Винчи

Бионика (на английски: Bionics, на немски: Bionik)(в англоезичните страни думата произлиза от „биос“- означаваща живот и суфикса „-оникс“-изследване), (в немско-езичните страни думата е кратката форма на биотехника, което произлиза от гръцката дума „биос“ – означаваща живот и думата техника) означава прилагането на методи и системи открити в природата в изучаването и проектирането на инженерни системи и модерни технологии.

Търсеният ефект е пренасянето на технологии, тъй като под натиска на еволюцията естествените системи обикновено се оптимизират и стават високоефективни. Класически пример за това е разработването на боя незадържаща вода и мръсотия, вдъхновено от наблюденията върху цветето лотус, което на практика не задържа нищо (ефект на лотуса). Примерите за бионични резултати в инженерството включват корпуси на кораби, имитиращи кожната мембрана на делфините, както и сонар, радар и медицински ултразвуков уред, имитиращи ехолокацията на прилепите.

В областта на компютърната наука, бионичният подход е довел до създаването на Кибернетиката, изкуствените неврони, изкуствените невронни мрежи и разпределената интелигентност. Еволюционните алгоритми също са вдъхновени от биониката, но те доразвиват идеята, като симулират еволюцията с компютър и произвеждат оптимални решения, които никога не са съществували в природата.

Джулиън Винсънт, професор по бионика в Батския университет във Великобритания, е изчислил че „понастоящем механизмите използвани в билогията и технологията съвпадат само в 10% от случаите“.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bionik“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.