Битка при Ад Децимум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Ад Децимум
Вандалска война
Byzanc za Justiniána.png
Информация
Период 13 септември 533
Битка при Ад Децимум в Общомедия

Битката при Ад Децимум (на латински: Ad Decimum) на 13 септември 533 г. между войската на вандалите с техния крал Гелимер и източноримляните с генерал Велизарий, завършва с решителна римска победа в борбата за унищожаването на Вандалското кралство и присъединяването на Северна Африка отново в Империум Романум.

Латинското обозначение „ad Decimum“ показва разстоянието от 10 мили (при десетия мили-камък) до следващия по-голям град, в този случай на 10 мили от намиращия се на север Картаген.

На това място Аматас, брат на Гелимер, застава с 11-хилядна войска и очаква маршируващата към Картаген 17-хилядна войска на Велизарий. Гелимер искал да нападне римляните с войските си отзад. Около 5000 души от най-добрите вандалски войници са се намирали по това време в Сардиния, за да потушат бунт.

Свидетел на тези събития е историкът Прокопий, който ги описва в своята „Военна история“.

При Ад Децимум пада убит Аматас и Гелимер след като разбира това не дава команда за следващо нападение и вандалите се разбягват. Велизарий влиза следващия ден победоносно в Картаген.

След няколко месеца той побеждава отново Гелимер в битката при Трикамарум (на 15 декември 533 г.) и така завършва Вандалската война.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]