Битка при Аркадиопол (1194)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Аркадиопол (1194)
Българо-византийски войни
Asenovtzi150.jpg
Информация
Период 1194
Място край Люлебургаз, днес Турция
Резултат победа на българите
Страни в конфликта
България Византия
Командири и лидери
Иван Асен I Алексий Гид, Василий Ватаци
Сили
неизвестна много голяма армия
Жертви и загуби
неизвестни тежки

Битката при Аркадиопол се провежда през 1194 близо до днешния град Люлебургаз в Турция между България и Византийската империя.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

След големия успех в Тревненския проход през 1190 българските войски често атакуват Тракия и Македония, за да освободят всички свои земи. Византийците не могат да се изправят срещу бързата българска конница, която атакува от различни посоки на огромна територия. Около 1194 Иван Асен I завзема важния град София и обкръжаващите зони, както и горната част на долината на река Струма, откъдето неговите армии напредват дълбоко в Македония.[1]

Битка[редактиране | редактиране на кода]

За да отвлекат вниманието на българите византийците решават да ударят в източна посока. Събират източната си армия под командването на Алексий Гид и западната армия под командването на доместика Василий Ватаци, за да спрат възхода на българите. Близо до Аркадиопол в Източна Тракия те се срещат с българската армия. След свирепа битка византийските армии са унищожени. Повечето от войниците на Гид загиват и той трябва да бяга, за да спаси живота си, докато западната армия е изцяло заклана, а главнокомандващият ѝ е убит на бойното поле.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

След загубата Исак II Ангел трябва да моли унгарския крал Бела III за помощ. Византия трябва да нападне от юг, а Унгарското кралство – от северозапад и да завземе Белград, Браничево и евентуално Видин, но планът се проваля. През март 1195 Исак втори успява да организира кампания срещу България,[2] но е свален от брат си Алексий III Ангел и кампанията също се проваля. На следващата година византийците са разбити в битката при Сяр.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nicetas Choniata. Historia, p. 573
  2. Nicetas Choniata. Historia, p. 587-589
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of Arcadiopolis (1194)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.