Битка при Термопилите (1941)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Битка при Термопилите.

Битка при Термопилите
Битка за Гърция
Войници от Вермахта изграждат мост над река Сперхей, 23 април 1941 г.
Войници от Вермахта изграждат мост над река Сперхей, 23 април 1941 г.
Информация
Период 24 – 25 април 1941 г.
Място проход Термопили, Същинска Гърция
Резултат • Стратегическа победа за Вермахта
• Овладяване на Атина и цяла Гърция от Оста
• Невъзможност за отваряне на един нов съюзнически фронт на Балканите по примера на Първата световна война
• Категоричен неутралитет на Турция във Втората световна война
Страни в конфликта

Флаг на Нацистка Германия Нацистка Германия

Флаг на Нова Зеландия Нова Зеландия
Флаг на Австралия Австралия

Командири и лидери

Flag of Germany 1933.svg Фердинанд Шьорнер

Flag of New Zealand.svg Бърнард Фрайбърг
Flag of Australia (converted).svg Алън Васи

След издигането на знамето със Свастиката над Атинския акропол следва полета на Хес до Британия

Битката при Термопилите по време на Втората световна война се разиграва на 24 и 25 април 1941 г., след оттеглянето на съюзническите сили от Северна Гърция. В аналогия с античната битка при Термопилите, победата на Вермахта в случая има по-скоро символично и психологическо въздействие и отражение върху хода на войната, отколкото военно. [1]

Войските от Британската общност след провала в отбраната на Северна Гърция, Тесалия и Епир заемат последната възможна отбранителна позиция в Термопилите. На съюзническия генерал Бърнард Фрайбърг е възложена задачата да защитава прохода, докато позицията по защитата на близкото село Бралос е поверена на майор Гифърд Макей, който е новозеландец. На войските от Нова Зеландия, формиращи Пета бригада, е поверена отбраната и на крайбрежния път и защитата на хълма южно от град Ламия и позициите на река Сперхей. Четвърта бригада патрулира, наблюдавайки бреговата ивица срещу евентуален десант от страна на германските части откъм остров Евбея. Шеста бригада е оставена в резерв. Четвърта австралийска бригада в състав от четвърти и осми пехотен батальон подсилват отбраната на Бралос.

Вермахта при атаката на Термопилите понася тежки загуби, но поради пробив в Южна Гърция, отбраната на прохода позволява на много австралийски и новозеландски войници успешно да се евакуират от Гърция. В крайна сметка операция Марита завършва с категорична победа на Вермахта, като пародията в случая идва от обстоятелството, че на мястото на гърците, които отказват ефективно да се защитават, са бойци от далечна Австралия и Нова Зеландия, потомци на бивши английски каторжници и изгнаници от края на 18 век.

След операция Марита протича финалната акция по овладяването на Балканите от силите на Оста – операция Меркурий, посредством която се налага преимуществото на Оста и в Източното Средиземноморие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]