Битка при Термопилите (1941)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Битка при Термопилите.

Битка при Термопилите
Bundesarchiv Bild 146-1989-023-12, Griechenland, Bau einer Behelfsbrücke.jpg
Войници от Вермахта изграждат мост над река Сперхей - 23.04.1941 г.
Информация
Период 24-25 април 1941 г.
Място проходът Термопили, Същинска Гърция
Резултат 1. Стратегическа победа за Вермахта.
2. Овладяване на Атина и цяла Гърция от Оста.
3. Невъзможност за отваряне на един нов Солунски фронт по примера на Първата световна война.
4. Категоричен неутралитет на Турция във Втората световна война.
Воюващи страни
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Германска империя (1933-1945) Flag of New Zealand.svg Нова Зеландия
Flag of Australia.svg Австралия
Командири
Flag of the German Reich (1935–1945).svg Фердинанд Шьорнер Flag of New Zealand.svg Бърнард Фрайбърг
Flag of Australia.svg Алън Васи
След издигането на знамето със Свастиката над Атинския акропол следва полета на Хес до Британия

Битката при Термопилите по време на Втората световна война се разиграва на 24 и 25 април 1941 г., след оттеглянето на съюзническите сили от Северна Гърция. В аналогия с античната битка при Термопилите, победата на Вермахта в случая има по-скоро символично и психологическо въздействие и отражение върху хода на войната, отколкото военно. [1]

Войските от Британската общност след провала в отбраната на Северна Гърция, Тесалия и Епир заемат последната възможна отбранителна позиция в Термопилите. На съюзническия генерал Бърнард Фрайбърг е възложена задачата да защитава прохода, докато позицията по защитата на близкото село Бралос е поверена на майор Гифърд Макей, който е новозеландец. На войските от Нова Зеландия, формиращи Пета бригада, е поверена отбраната и на крайбрежния път и защитата на хълма южно от град Ламия и позициите на река Сперхей. Четвърта бригада патрулира, наблюдавайки бреговата ивица срещу евентуален десант от страна на германските части откъм остров Евбея. Шеста бригада е оставена в резерв. Четвърта австралийска бригада в състав от четвърти и осми пехотен батальон подсилват отбраната на Бралос.

Вермахта при атаката на Термопилите понася тежки загуби, но поради пробив в Южна Гърция, отбраната на прохода позволява на много австралийски и новозеландски войници успешно да се евакуират от Гърция. В крайна сметка операция Марита завършва с категорична победа на Вермахта, като пародията в случая идва от обстоятелството, че на мястото на гърците, които отказват ефективно да се защитават, са бойци от далечна Австралия и Нова Зеландия, потомци на бивши английски каторжници и изгнаници от края на 18 век.

След операция Марита протича финалната акция по овладяването на Балканите от силите на Оста - операция Меркурий, посредством която се налага преимуществото на Оста и в Източното Средиземноморие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]