Битка при Термопилите (1941)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Битка при Термопилите.

Битка при Термопилите
Битка за Гърция
Войници от Вермахта изграждат мост над река Сперхей, 23 април 1941 г.
Войници от Вермахта изграждат мост над река Сперхей, 23 април 1941 г.
Информация
Период24 – 25 април 1941 г.
Мястопроход Термопили, Същинска Гърция
Резултат• Стратегическа победа за Вермахта
• Овладяване на Атина и цяла Гърция от Оста
• Невъзможност за отваряне на един нов съюзнически фронт на Балканите по примера на Първата световна война
• Категоричен неутралитет на Турция във Втората световна война
Страни в конфликта
 Нацистка Германия Нова Зеландия
 Австралия
Командири и лидери
Фердинанд Шьорнер Бърнард Фрайбърг
Алън Васи
След издигането на знамето със Свастиката над Атинския акропол следва полета на Хес до Британия

Битката при Термопилите по време на Втората световна война се разиграва на 24 и 25 април 1941 г., след оттеглянето на съюзническите сили от Северна Гърция. В аналогия с античната битка при Термопилите, победата на Вермахта в случая има по-скоро символично и психологическо въздействие и отражение върху хода на войната, отколкото военно. [1]

Войските от Британската общност след провала в отбраната на Северна Гърция, Тесалия и Епир заемат последната възможна отбранителна позиция в Термопилите. На съюзническия генерал Бърнард Фрайбърг е възложена задачата да защитава прохода, докато позицията по защитата на близкото село Бралос е поверена на майор Гифърд Макей, който е новозеландец. На войските от Нова Зеландия, формиращи Пета бригада, е поверена отбраната и на крайбрежния път и защитата на хълма южно от град Ламия и позициите на река Сперхей. Четвърта бригада патрулира, наблюдавайки бреговата ивица срещу евентуален десант от страна на германските части откъм остров Евбея. Шеста бригада е оставена в резерв. Четвърта австралийска бригада в състав от четвърти и осми пехотен батальон подсилват отбраната на Бралос.

Вермахта при атаката на Термопилите понася тежки загуби, но поради пробив в Южна Гърция, отбраната на прохода позволява на много австралийски и новозеландски войници успешно да се евакуират от Гърция.

След операция Марита протича финалната акция по овладяването на Балканите от силите на Оста – операция Меркурий, посредством която се налага преимуществото на Оста и в Източното Средиземноморие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]