Бней Ноах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бней Ноах (на иврит: בני נוח); Синовете на Ной [1], Потомците на Ной, Ноахиди [2]) е съвременно монотеистично движение, юдаизъм за всички народи.

Терминология[редактиране | редактиране на кода]

Формално, изразът бней ноах се отнася към всички народи в света, тъй като, съгласно Тора, всички хора са потомци на Ной (към еврейския народ по правило се прилага терминът „Бней Израел“) (вж. Библия – книга „Изход“ 1:1) Обаче, по настоящем, той все по-често се използва по отношение на тези неевреи, които са се присъединили към еврейския Завет. В рамките на това, те са приели на себе си спазването на Седемте заповеди на потомците на Ной. Виж битие 6:18 "Но с теб ще поставя завета Си; и ще влезеш в ковчега ти, синовете ти, жена ти и жените на синовете ти с теб" Концепцията Бней Ноах не е нова религия, а напълно ортодоксален юдаизъм, в практикуването му от не-евреи.

От гледна точка на еврейската традиция, в бъдеще цялото човечество ще се придържа към монотеизма в Танах, и в това, те ще бъдат единни с евреите, както се казва в пророчеството на Софония „Защото тогава ще променя устните на народите на чисти устни, за да призовават всички Името на Господа и да Му служат единодушно.“ (Соф.3:9)[3]. По такъв начин Заветът, сключен от Бог с евреите, трябва постепенно да се разпространи върху цялото човечество. При това, неевреите ще бъдат „праведни неевреи“, т.е. за присъединяване към Завета с Бог, те изобщо не се задължават да преминават в евреи, т.е. да правят гиюр (разбира се, този който поиска, може да направи това)

Ортодоксалният юдаизъм забранява пропагандата „преход в еврейство“, обаче смята, че еврейския народ е длъжен за помага в разпространението на Законите на потомците на Ной сред народите в света.

Теологична обосновка[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно Тора, цялото човечество сме потомци на Ной (Ноах). Ной и неговите три сина – Шем (Сим), Хам и Яфет, а също и техните жени, са единствените, които са преживели Всемирния потоп в Ковчега (Ноев ковчег), след което започнали отново да заселват Земята. Когато семейството на Ной напуснало ковчега, Бог сключил с тях Завет. Съгласно Талмуда, този завет съдържал в себе си седем заповеди за потомците на Ной (Седемте Ноеви заповеди) (на иврит: שבע מצוות בני נח; Шева Мицвот Бней Ноах [4]) По такъв начин, върху всички хора е възложено задължение за тяхното спазване, а на еврейския народ, освен това, допълнителни задължения, приети след даряването на Тора на планината Синай.

От гледна точка на юдаизма – според мнението, изказано в Талмуда и поддържано от Рамбам и много други авторитети – представители на другите народи, за съзнателно спазващите Седем Заповеди и признаващи техния божествен произход, е приготвено място в бъдещия свят (Олам ha-ба) наред с евреите. В равинистичната литература, към такива неевреи се прилага терминът хасидей уммот ха-олам – „благочестиви народи от света“ (не трябва да се бърка с почетното звание, присъждано от института Яд ва-Шем).

Седемте заповеди за потомците на Ной[редактиране | редактиране на кода]

Според представата на юдаизма, чрез Ной, Бог дал на човечеството следните заповеди:

  1. Забрана за идолопоклонничество – вяра в един Бог
  2. Забрана за богохулство – почитане на Бога
  3. Забрана за убийство – уважение към човешкия живот
  4. Забрана на прелюбодеянието, уважение към семейството
  5. Забрана за кражба – уважение към имуществото на ближния
  6. Забрана за употребяване в храната на плът, отрязана от живо животно – уважение към живите същества
  7. Задължение за създаване на справедлива съдебна система

Във всяка от тези заповеди има много детайли и подробности. Освен това, съществуват допълнителни закони, които са приведени в Талмуда като задължителни за народите в света, въз основа на анализ на текста от Писмената Тора или преданията. Те, в своето мнозинство, са предмет на дискусии от еврейските мъдреци. Сред тях са забраните за кръстосване на животни и дървета, кастриране на хора и животни, магьосничество, онанизъм, нанасяне на удари на човека, задължението за благотворителност, раждане на деца, уважение на родителите.

Законите за потомците на Ной, не били достатъчно детайлно разработени в продължение на историята, заради ниското им търсене в миналото.

Движението Бней Ноах в новото време[редактиране | редактиране на кода]

Първият инициатор на създаването на движението Бней Ноах в новото време бил р.Бенамоег Илияху в края на 19 век, но реално това движение започнало в последната четвърт на 20 век, във връзка с изменението на всички представи на народите в света за евреите и юдаизма (и рязко нарасналия интерес към него), което се случва след възстановяването на държавата Израел и особено след Шестдневната война през 1967 г., придвижила Израел в направление „Библейска държава“.

Две различни концепции „Бней Ноах“ в юдаизма днес[редактиране | редактиране на кода]

Днес, в юдаизма съществуват две различни концепции „Бней Ноах“ (БН):

  1. БН се състои в спазването само на 7 заповеди, останалите заповеди не се отнасят към тях – (такава е гледната точка на Хабад и някои други направления в юдаизма). Това означава, че БН не могат да спазват шабат, да изучават Тора (освен 7-те заповеди) и така нататък.
  2. БН се състои в пълно присъединяване към юдаизма като към религия, без това – да станеш част от еврейския народ (и затова без извършването на гиюр, но с това – да се учиш от евреите и заедно да укрепват света. След като БН приемат върху себе си задължителните 7 заповеди, той може по желание да осъществява и останалите еврейски заповеди, в т.ч. изучаване на Тора, Събота, Празници, и т.н. Към такава гледна точка се придържат например р.Йоел Шварц и р.Ури Шерки. По-подробно виж Движението „Синовете на Ной“ като „универсален еврейски монотеизъм за цялото човечество“.

Може ли нееврей да спазва съботата (шабат) и да изучава Тора?

Според първият от горепосочените подходи, отговорът на този въпрос е отрицателен – не може, а според вторият е положителен – може.

В своите книги, Маймонид пише на едно място „той не е длъжен да спазва Събота и да изучава Тора“, а на друго (…) „ако Бен Ноах иска да спазва другите заповеди, покрай 7-те заповеди за БН, то той получава за тях награда от Небето, и ние (евреите) сме длъжни да го поддържаме в това“.

Много хора цитират първата фраза на Маймонид, без да знаят за втората.

По-просто би било да се смята, че тук един параграф при Маймонид противоречи на друг, но рав У.Шерки (и равинския съвет на организацията Бриит Олам) считат, че „гой“ и Бен Ноах „ са различни алахически понятия”. „Гой“ – това е такъв нееврей, който още не е приел върху себе си заповедите БН, и такъв човек, който още не е осъзнал какви са законите на етиката, дадени Свише, не може да спазва събота или задълбочено да изучава Тора – отначало нека приеме базовите заповеди, а след това да започне да спазва по-детайлни неща. Но ако той вече е приел тези заповеди, то той е престанал да бъде „гой“ и е станал „Бен Ноах“- и по-нататък може да съблюдава събота и да учи Тора.

Съвременното движение[редактиране | редактиране на кода]

По настоящем, в различни страни, съществуват общини от потомци на Ной (общата численост е няколко десетки хиляди човека), често свързани с местните еврейски общини. Създадени са редица организации, координиращи действията на тези общини и укрепващи връзката между тях и еврейското общество.

В Йерусалим под ръководството на рав Ури Шерки е създаден „Брит Олам – Световен ноахидски център“ [5] [6], придържащ се към разширителния подход относно възможностите за пълноценно включване на Бней Ноах в юдаизма във всички аспекти. Делото му има подкрепата и благословията на Главните равини на Израел [7], както и на други известни равини [8].

В сътрудничество с движението „Хабад“, работи United Noahide Academies [9], а също така United Noahide Council [10].

През последните години, под ръководството на ортодоксални равини, беше разработен молитвеник за неевреи, а също така бяха издадени редица публикации, посветени на подробности за съблюдаване на заповедите, в това число и на руски език.

На територията СНГ до скоро, най-активна в обществата ноахиди беше Независимата религиозна община „Хатиква“ [11], публикуваща много материали на своя сайт.

В американското и изобщо в англоезичното общество, това движение е разпространено далеч по-широко.

Общини на ноахиди в англоезичния свят[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Ресурси на движението на ноахидите на английски език[редактиране | редактиране на кода]

Ресурси на ноахидското движение на руски език[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бней Ноах“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.