Бойка Присадова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бойка Присадова
Родена
Починала
27 януари 2017 г. (72 г.)
Стил народна музика
Свързани изпълнители Фолклорен ансамбъл „Родопа“

Бойка Присадова е българска народна певица, изпълнителка на родопски песни.

Тя е една от първите певици на фолкорния ансамбъл „Родопа“ и пее дълги години в него. Първият успех на Присадова е изпълнението на песента „Подзим съм, мале, легнала“ на първия събор надпяване на Рожен, за което печели голямата награда. Успоредно с музикалната си кариера завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Кариерата ѝ продължава в Държавния ансамбъл за народни песни и танци, под диригентството на Филип Кутев. Впоследствие Присадова сама започва да ръководи певчески състави, с които също добива признание и популярност. Солистка е на хора „Космически гласове от България“.

Бойка Присадова е носителка на множество отличия като „Златна лира“, златен медал „Капитан Петко войвода“, както и Трета награда /за композиция/ на 16 международен радиоконкурс за вокалисти в Братислава от 1991 г. за песента „Соньо, ти мой соньо“, обработена за солист, хор и гайд от Стефан Драгостинов. Други известни песни, които Присадова изпълнява, са „Загорке, любе, загорке“ и „Личко льо“. През 2005 г., по повод 60-годишнината на певицата, Община Смолян я награждава със златен плакет и я предлага за орден "Кирил и Методий", а град Чепеларе я обявява за свой почетен гражданин.

Песни на Присадова са включени в десетки компилации с родопски фолклор.

През 2005 г. излиза нейният самостоятелен албум „Бисери от Орфеевата планина“.

Умира на 27 януари 2017 година в София.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България