Борис Балинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борис Балинов
кмет на Батак
Мандат 1946 – 1948 г.
Лични данни
Роден
Починал
Съпруга Лидия Балинова
Полит. партия БКП (до 1989 г.)
Военна служба
Години 1942-1943 г.
Преданост Flag of Bulgaria.svg Царство България
Род войски кавалерия
Портал Портална икона Политика

Борис Балинов е български общественик, кмет на Батак в периода 1946–1948 година[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и образование

Роден е на 21 май 1921 г. в град Батак, син на Ангел Балинов — ветеран от Балканската и Първата световна война. Завършва прогимназията в 1936 г. с отличен успех и от септември същата година се записва в тригодишния курс на промишлено-мебелното училище в Батак – до 1939 г. От септември 1939 г. учи в "Столарското" училище в Русе. Приет е за член на РМС есента на 1939 г.

Военна служба
Писмо от Борис до брат му Трендафил

През 1942 г. получава повиквателна за редовна служба в армията. Постъпва в Кавала като кавалерист на 15 септември 1942 г. Арестуван е през юни 1943 г. за това, че е бил член на РМС. По време на разпита търпи нечовешки мъчения, след което е осъден на смърт. По-късно присъдата му е намалена на доживотен затвор. Прекарва повече от година в Сливенския затвор, където е освободен на 8 септември 1944 г.

Политическа дейност

Борис Балинов се завръща от Сливен в Батак на 9 септември 1944 г. Избран е за кмет през 1946 г. Като кмет на Батак работи с голям ентусиазъм и далновидност за икономическото развитие и благоустрояване: нивелиране, канализиране и павиране на улици, разширяване на водоснабдяването, построяване на детски почивен дом в местността“ Петрово бърдо” със сто легла, модернизация на пътя Пещера - Батак-Картела и др. През целия си съзнателен живот активно и непосредствено допринася за икономическото и духовното развитие на родното си място. Оттегля се от длъжността си в 1948 г., защото получава стипендия да следва висше образование в Москва.

През 1949 г. става студент в Московския държавен университет /Ломоносов/ и през 1953 г.  завършва специалността политическа икономия с отличен успех. Научно-педагогическата си дейност започва през 1953 г. като асистент по политическа икономия в Селскостопанската академия в София, а по-късно в Академията за обществени науки и социално управление /АОНСУ/. Защитава дисертации и получава научните степени доктор по икономика/1961/ и доктор на икономическите науки /1981/. Избран е за доцент /1971/, за професор /1983/. Участва в подготовката на стотици ръководни кадри, специалисти и докторанти, в т.ч. и чуждестранни, за различните области на обществен живот. Ползва се с голям авторитет и признателност в научната икономическа общност, за творческите постижения в областта на науката и учебно педагогическата му дейност.

Научното творчество на професор Борис Балинов е насочено в три направления: методологически и методически проблеми  на икономическата ефективност на капиталните вложения и на конкретните изследвания в тази област; теоретико-методологически проблеми и конкретни изследвания на националното богатство в Р.България, проблеми на развиващите се страни и отношенията на България с тях. Има над 80 научни труда и научно-популярни публикации по тези и други теми, по важните от които са:

„Икономическата ефективност на капиталните вложения в черната металургия“/1961/,“Към въпроса за икономическата ефективност на капиталните вложения” /1965/,” Икономическите отношения на Р България с развиващите се страни”/1969/,“Националното богатство на Р България  /1982/, ”Икономическата същност на некапиталистическото развитие“/1971/, ”Същност и цели на националната буржоазия в развиващите се страни”/1970/,“Икономически проблеми на развиващите се страни” /1971/. Някои от трудовете са рецензирани в български и чуждестранни списания. Проф.Борис Балинов е автор и съавтор на учебници и учебно-методически помагала за български и чуждестранни студенти и аспиранти, издавани и на английски, френски, испански, португалски и арабски езици. Участва в редактирането и издаването на“Научни трудове“ на АОНСУ, в научни съвети и научни организации. Неговата научноизследователска, учебно-педагогическа и обществена дейност получава висока оценка и признанине от научната общественост, от преподаватели, докторанти и студенти. Награден е с високи отличия – ордени“Народна република България” І степен,“Девети септември” І степен,“За народна свобода” ІІ степен,“Кирил и Методий” І степен и юбилейни медали.

Живот в София

След като завършва висшето си образование в Москва, Борис се установява в София като преподавател по икономически науки. Автор е на няколко книги по икономика. Член на БКП до 1989 г. Живее в София до смъртта си през 1999 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Женен е, съпругата му се казва Лидия Балинова. Имат 2 сина – Балин (р. 1959, София) и Трендафил (р. 1968, София), и внук Борис (р. 1994, София).

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Балинов, Борис. Късни мисли, София, 2003