Борис Чипан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Борис Чипан
Борис Чипан
архитект от Република Македония
Роден
Починал

Борис Чипан (на македонска литературна норма: Борис Чипан) е виден архитект, редовен професор в Архитектурния факултет на Скопския университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чипан е роден в окупирания от български части Охрид по време на Първата световна война на 27 март 1918 година. В тридесетте години заминава на обучение в средното училище в Белград благодарение на стипендия, получена от един генерал от Охрид, който е очаквал неговите стипендианти да станат офицери от кралската армия. Чипан след завършването кандидатства във Военната академия, но не е приет. След това постъпва в Архитектурния отдел при Техническия факултет в Белград, където през 1941 година получава бакалавърска степен.

Освен с педагогическата дейност, когато преподавал Проектиране и обществени сгради, Чипан се занимава и с опазването на наследството от сграден фонд, когато е първи директор на Републиканския институт за опазване на паметниците на културата, а също така се занимава с архитектурно проектиране и публицистика. В областта на опазването значителни негови реализации са църквите „Света София“ в Охрид, „Свети Наум“, „Свети Пантелеймон“ в Горно Нерези и други. В областта на архитектурното проектиране съществени елементи са: съдебните сгради в Щип, Велес и Битоля (1956), Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) в Скопие (1976), голям брой индивидуални семейни къщи в Охрид и други. Занимава се и с научно изследователски труд. Чипан е вторият носител на наградата „Андрей Дамянов“, която е получава през 1990 година.[1][2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Старата градска архитектура во Охрид (II издание), Скопие 1955;
  • Македонските градови во XIX век, Скопие 1978;
  • 111 тези за архитектурата, Скопие 1986;
  • Света Софија, Катедрален храм на Охридската архиепископија, Скопие 1996;
  • Текстови за архитектурата, 1998;
  • Долни Сарај, епизода од историјата на Охрид со Џеладин бег, Охрид 2001;
  • Моето време во Македонската архитектура, Скопие 2008;

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. К. Грчев, Архитектот Борис Чипан, во: Архитектурата на почвата на Македонија од средината на XIX до крајот на ХХ век, Прилози за проучувањето на историјата на културата на почвата на Македонија, 14, Скопие, 2006, 113–122.
  2. Двадесет години награда “Андреја Дамјанов“ - архитект Борис Чипан.
     Портал „Македония“         Портал „Македония