Борис Чипан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борис Чипан
Борис Чипан
архитект от Република Македония
Роден
Починал
31 март 2012 г. (94 г.)

Борис Чипан (на македонска литературна норма: Борис Чипан) е виден архитект, редовен професор в Архитектурния факултет на Скопския университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чипан е роден в окупирания от български части Охрид по време на Първата световна война на 27 март 1918 година. В тридесетте години заминава на обучение в средното училище в Белград благодарение на стипендия, получена от един генерал от Охрид, който е очаквал неговите стипендианти да станат офицери от кралската армия. Чипан след завършването кандидатства във Военната академия, но не е приет. След това постъпва в Архитектурния отдел при Техническия факултет в Белград, където през 1941 година получава бакалавърска степен.

Освен с педагогическата дейност, когато преподавал Проектиране и обществени сгради, Чипан се занимава и с опазването на наследството от сграден фонд, когато е първи директор на Републиканския институт за опазване на паметниците на културата, а също така се занимава с архитектурно проектиране и публицистика. В областта на опазването значителни негови реализации са църквите „Света София“ в Охрид, „Свети Наум“, „Свети Пантелеймон“ в Горно Нерези и други. В областта на архитектурното проектиране съществени елементи са: съдебните сгради в Щип, Велес и Битоля (1956), Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) в Скопие (1976), голям брой индивидуални семейни къщи в Охрид и други. Занимава се и с научно изследователски труд. Чипан е вторият носител на наградата „Андрей Дамянов“, която е получава през 1991 година.[1][2][3]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Старата градска архитектура во Охрид (II издание), Скопие 1955;
  • Македонските градови во XIX век, Скопие 1978;
  • 111 тези за архитектурата, Скопие 1986;
  • Света Софија, Катедрален храм на Охридската архиепископија, Скопие 1996;
  • Текстови за архитектурата, 1998;
  • Долни Сарај, епизода од историјата на Охрид со Џеладин бег, Охрид 2001;
  • Моето време во Македонската архитектура, Скопие 2008;

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. К. Грчев, Архитектот Борис Чипан, во: Архитектурата на почвата на Македонија од средината на XIX до крајот на ХХ век, Прилози за проучувањето на историјата на културата на почвата на Македонија, 14, Скопие, 2006, 113 – 122.
  2. Двадесет години награда „Андреја Дамјанов“ – архитект Борис Чипан.
  3. 25 добитници на наградата за животно дело „Андреја Дамјанов“ на Архитектонската академия // Пресинг IV (25). с. 59.