Боро Коробар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боро Коробар
Боро Коробар
югославски политик
Роден
Починал
23 октомври 1989 г. (77 г.)

Борис (Боро) Ангелов Коробар (Корабаров) (на македонска литературна норма: Борис Коробар) е югославски комунистически партизанин и политически функционер в СФР Югославия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боро Коробар е роден на 11 май 1912 година в град Велес, тогава в Османската империя. Баща му Ангел Корабаров е български революционер, а брат му Перо Коробар, както и братовчед му Перо Д. Коробар, са югославски партизански функционери. Включва се в социалистическото движение в Кралска Югославия и между 1935-1941 година участва в работническите протести и демонстрации във Велес. През 1940 година става член на Югославската комунистическа партия, а през 1941 година секретар на Македонския комитет на ЮКП. През 1942 година участва във формирането на Велешко-прилепския народоосвободителен партизански отряд „Димитър Влахов“. През май 1943 година е арестуван и осъден на 15 години затвор заради дейността си.

След промените от края на 1944 година е освободен и през януари 1945 година е сред преките извършители на кланетата срещу изявени българи във Велес и околията, които са част от събитията останали известни като Кървавата Коледа[1]. През 1946 година е назначен за съдебен заседател от Велешка околия на Върховния федерален съд на Македония[2]. След това е секретар на комитета на Комунистическа партия на Македония за Велес, член на контролната комисия за стопанството на Македония, директор на проектантското бюро на Македония и директор на ТП „Лафома“. Автор е на статии за партизанското движение във Вардарска Македония[3]. Умира на 23 октомври 1989 година в Скопие. Носител е на „Партизански възпоменателен медал 1941[4].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония