Братя Лимбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Лимбург.

Илюстрация от Пребогатия часослов на херцог дьо Бери

Братя Лимбург (на нидерландски: Gebroeders van Limburg) са трима известни брабантски миниатюристи от град Неймеген, работили в началото на XV век във Франция и Бургундия в стила на Международната готика. Най-важното им произведение е илюстрованият ръкопис Пребогатият часослов на херцог дьо Бери.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тримата братя работят заедно и е трудно да се разграничи индивидуалният стил на всеки от тях. Техните имена са:

  • Херман (ок. 1385 – 1416);
  • Пол (ок. 1387 – 1416), известен също като Полеке и Полекен;
  • Йохан (ок. 1388 – 1416), известен също като Йоханеке, Жакмен, Жилкен или Жеханекен.

Братя Лимбург са синове на дърворезбаря Арнолд де Лимбург и са родени в Неймеген. Майка им, Мехтелд Малвал, произлиза от заможно семейство на хералдически художници. Тримата имат още двама братя, Рютгер и Арнолд, и една сестра, Грета.

През 1398 г., след смъртта на баща им, майка им ги изпраща при брат си Жан Малуел (или Йохан Малуел, Jehan Maleuel в оригинални френски източници), най-важният художник за френските и бургундските дворове по това време. Херман и Йохан учат златарство в Париж. В края на 1399 г. решават да посетят Неймеген, но са пленени в Брюксел. Майка им няма възможност да плати откупа от 55 златни екю и неймегенската златарска гилдия започва да събира пари. Междувременно вуйчо им издейства от херцог Филип Смели да плати откупа и двамата са освободени през 1400 г.

От запазените документи е известно, че през февруари 1402 г. Пол и Йохан са наети от Филип II да работят 4 години върху илюстрирането на библия. Възможно е това да е „Bible Moralisée“, ранна работа на братя Лимбург, съхранявана във Френската национална библиотека. През 1404 г. Филип II умира още преди завършването на книгата, и тримата братя постъпват на служба при неговия брат херцог Жан дьо Бери. Жан дьо Бери е колекционер на произведения на изкуството и най-вече на книги. Първата задача на братята е да илюстрират часослов, станал известен като Прекрасният часослов на херцог дьо Бери и съхраняван днес в Клойстърс на Музея на изкуството „Метрополитън“ във Форт Трайон Парк. Книгата е завършена през 1409 г. за голямо задоволство на херцога, който им възлага още по-амбициозен проект за нов часослов. Така е поставено началото на Пребогатият часослов на херцог дьо Бери, който често е определяна като върха на средновековната миниатюра и е може би най-ценната книга в света. Тя се съхранява в Музей „Конде“ в Шантии, Франция.

Пол е в добри отношения с херцога и получава придворна позиция като личен придружител (чичо му Жан Малуел има същата позиция при херцога на Бургундия). Херцогът му подарява бижута и голяма къща в Бурж. Пол е привлечен от младо момиче, Жилет ла Мерсиер, но родителите ѝ не го одобряват. Херцогът затваря момичето и я освобождава само по заповед на краля. През 1411 г. Пол и Жилет все пак се женят, но бракът остава бездетен (момичето е на 12, съпругът ѝ на 24 г. по това време).

През първата половина на 1416 г. Жан дьо Бери и тримата братя Лимбург, всички на по-малко от 30 години, умират, вероятно от чума, оставяйки Пребогатия часослов недовършен. Неидентифициран художник (вероятно Бартелеми ван Ейк) работи върху известните календарни миниатюри през 1440 г., когато книгата очевидно е притежание на Рене I Анжуйски, а през 1485 г. Жан Коломб завършва работата за Савойския дом.

Работата на братя Лимбург, тъй като е почти недостъпна, е забравена до 19 век. Въпреки това те дават пример за следващите поколения художници, които надхвърлят миниатюрната живопис. Те работят в северноевропейска традиция, но показват влияния от италианските модели. Сред собствените им източници на художествено вдъхновение е работата на Майстора на брюкселските инициали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Rob Dückers and Pieter Roelofs (eds.), The brothers van Limburg. Exhibition catalogue, Ludion, Nijmegen 2005. ISBN 90-5544-576-2
  • Husband, Timothy B., The Art of Illumination: The Limbourg Brothers and the Belles Heures of Jean de France, Duc de Berry. The Metropolitan Museum of Art/Yale University Press, 2008. ISBN 978-0-300-13671-5

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Limbourg brothers в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​