Братя Лимбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лимбург.

Илюстрация от Très riches heures du Duc de Berry

Братя Лимбург (на нидерландски Gebroeders van Limburg) са трима брабантски миниатюристи, работили в началото на 15 век във Франция. Те са едни от най-известните художници на Международната готика. Най-важното им произведение е илюстрованият ръкопис Пребогатият часослов на херцог дьо Бери. Тримата братя работят заедно и е трудно да се разграничи индивидуалния стил на всеки от тях. Техните имена са:

  • Херман (ок. 1385-1416)
  • Пол (ок. 1387-1416), известен също като Полеке и Полекен
  • Йохан (ок. 1388-1416), известен също като Йоханеке, Жакмен, Жилкен или Жеханекен

Братя Лимбург са синове на дърворезбаря Арнолд де Лимбург и са родени в Неймеген. Майка им, Мехтелд Малвал, произлиза от заможно семейство на хералдически художници. Тримата имат още двама братя, Рютгер и Арнолд, и една сестра, Грета.

През 1398, след смъртта на баща им, майка им ги изпраща при брат си Йохан Малвал, хералдически художник, работещ в дворовете на Франция и Бургундия. Херман и Йохан учат златарство в Париж. В края на 1399 те решават да посетят Неймеген, но са пленени в Брюксел. Майка им няма възможност да плати откупа от 55 златни екю и неймегенската златарска гилдия започва да събира пари. Междувременно вуйчо им издейства от херцог Филип Смели да плати откупа и двамата са освободени през 1400.

От запазените документи е известно, че през февруари 1402 Пол и Йохан са наети от Филип да работят 4 години върху илюстроването на една Библия. Възможно е това да е „Bible Moralisée“, ранна работа на братя Лимбург, съхранявана във Френската национална библиотека. През 1404, още преди завършването на книгата, Филип умира и тримата братя постъпват на служба при неговия брат, херцог Жан дьо Бери.

Жан дьо Бери е колекционер на произведения на изкуството и най-вече на книги. Първата задача на братя Лимбург е да илюстрират един часослов, станал известен като Прекрасният часослов на херцог дьо Бери и съхраняван днес в Музея на изкуството Метрополитън. Книгата е завършена през 1409 за голямо задоволство на херцога, който им възлага още по-амбициозен проект за нов часослов. Така е поставено началото на Пребогатият часослов на херцог дьо Бери (на френски: Les Très Riches Heures du Duc de Berry), която често е определяна като върха на средновековната миниатюра и е може би най-ценната книга в света. Тя се съхранява в Музея Конде в Шантии.

През 1416 г. Жан дьо Бери и тримата братя Лимбург умират по неизвестни причини и ръкописът на „Très Riches Heures“ е довършен едва през 1485 от Жан Коломб.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Rob Dückers and Pieter Roelofs (eds.), The brothers van Limburg. Exhibition catalogue, Ludion, Nijmegen 2005. ISBN 90-5544-576-2

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Limbourg brothers“ в Уикипедия на английски (автори).