Братя Лимбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Лимбург.
Илюстрация от Très riches heures du Duc de Berry

Братя Лимбург (на нидерландски: Gebroeders van Limburg) са трима брабантски миниатюристи, работили в началото на XV век във Франция.

Те са сред най-известните художници на Международната готика. Най-важното им произведение е илюстрованият ръкопис Пребогатият часослов на херцог дьо Бери. Тримата братя работят заедно и е трудно да се разграничи индивидуалният стил на всеки от тях. Техните имена са:

  • Херман (ок. 1385 – 1416);
  • Пол (ок. 1387 – 1416), известен също като Полеке и Полекен;
  • Йохан (ок. 1388 – 1416), известен също като Йоханеке, Жакмен, Жилкен или Жеханекен.

Братя Лимбург са синове на дърворезбаря Арнолд де Лимбург и са родени в Неймеген. Майка им, Мехтелд Малвал, произлиза от заможно семейство на хералдически художници. Тримата имат още двама братя, Рютгер и Арнолд, и една сестра, Грета.

През 1398 г., след смъртта на баща им, майка им ги изпраща при брат си Йохан Малвал, хералдически художник, работещ в дворовете на Франция и Бургундия. Херман и Йохан учат златарство в Париж. В края на 1399 г. решават да посетят Неймеген, но са пленени в Брюксел. Майка им няма възможност да плати откупа от 55 златни екю и неймегенската златарска гилдия започва да събира пари. Междувременно вуйчо им издейства от херцог Филип Смели да плати откупа и двамата са освободени през 1400 г.

От запазените документи е известно, че през февруари 1402 г. Пол и Йохан са наети от Филип да работят 4 години върху илюстрирането на библия. Възможно е това да е „Bible Moralisée“, ранна работа на братя Лимбург, съхранявана във Френската национална библиотека. През 1404 г., още преди завършването на книгата, Филип умира и тримата братя постъпват на служба при неговия брат херцог Жан дьо Бери.

Жан дьо Бери е колекционер на произведения на изкуството и най-вече на книги. Първата задача на братята е да илюстрират часослов, станал известен като Прекрасният часослов на херцог дьо Бери и съхраняван днес в Музея на изкуството „Метрополитън“. Книгата е завършена през [ 1409 г. за голямо задоволство на херцога, който им възлага още по-амбициозен проект за нов часослов. Така е поставено началото на Пребогатият часослов на херцог дьо Бери, която често е определяна като върха на средновековната миниатюра и е може би най-ценната книга в света. Тя се съхранява в Музея Конде в Шантии.

През 1416 г. Жан дьо Бери и тримата братя Лимбург умират по неизвестни причини и ръкописът на „Très Riches Heures“ е довършен от Жан Коломб едва през 1485 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Rob Dückers and Pieter Roelofs (eds.), The brothers van Limburg. Exhibition catalogue, Ludion, Nijmegen 2005. ISBN 90-5544-576-2

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Limbourg brothers“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​