Бронислав Геремек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бронислав Геремек
Министър на външните работи
Мандат 31 октомври 1997 – 30 юни 2000
Депутат
Мандат 20 юли 2004 – 13 юли 2008
Лични данни
Роден
Починал
Любен, Полша
Погребан Военно гробище Пованзки
Гражданство Флаг на Полша Полша
Националност поляк
Полит. партия Уния на свободата
Университет Варшавски университет
Професия историк
Уебсайт www.geremek.pl
Портал Портална икона Политика
Бронислав Геремек в Общомедия

Бронѝслав Герѐмек (на полски: Bronisław Geremek) е полски историк и политик. Професор по средновековна история. Министър на външните работи, депутат в Европейския парламент. Кавалер на Ордена на Белия орел.

Младост, образование, научна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Бронислав Геремек е роден на 6 март 1932 година във Варшава. През 1954 г. се дипломира в Историческия факултет на Варшавския университет. В периода 1956 – 1958 г. придобива следдипломна квалификация в École Pratique des Hautes Études в Париж. Сферата на научните му интереси е свързана с историята на културата и обществените отношения през Средновековието. През 1960 г. подготвя докторска дисертация, посветена на пазара на труда във френските средновековни занаятчийски сдружения, а през 1972 г. се хабилитира в Полската академия на науките с изследване върху маргиналните социални групи в средновековен Париж. Неговите концепции за отношението към малцинствата и средновековните корени на европейското самосъзнание му донасят международна слава.

Работи в Института по история на Полската академия на науките от 1955 до 1985 г. В периода 1960 – 1965 г. е директор на Центъра за полска култура и преподавател в Сорбоната в Париж. През 1992 г. е гост-професор в Collège de France. Ръководи изследвания в Катедрата за европейска цивилизация към Европейския колегиум в Натолин (Варшава).

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

От 1950 г. Бронислав Геремек членува в Полската обединена работническа партия. По време на Пражката пролет от 1968 г. напуска официално партията в знак на протест срещу нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. През седемдесетте години активно се включва в демократичната опозиция. Той е сред основателите на Дружеството за научни курсове, чиято цел е да се отхвърли комунистическата цензура при изучаването на съвременна история.

През 1980 г. е сред водещите интелектуалци, които подкрепят стачните действия в Гданск. Става един от главните съветници в новосформирания профсъюз Солидарност и близък сътрудник на Лех Валенса. При обявяването на военното положение през 1981 г. е изселен, а през 1983 г. е арестуван по заповед на комунистическите власти. В периода 1987 – 1989 г. е председател на Комисията за политически реформи към Гражданския комитет, която изготвя концепцията за мирни политически промени в Полша. Участва активно в преговорите на Кръглата маса през 1989 г.

Като депутат в полския Сейм участва в Комисията по външните работи (1989 – 1997) и в Конституционната комисия (1989 – 1991) и председателства Комисията по Европейско право (2000 – 2001). Подкрепя активно членството на Полша в НАТО и Европейския съюз. В периода 1997 – 2000 е министър на външните работи. Една година е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. През 2004 г. е избран за депутат в Европейския парламент.

Бронислав Геремек загива при автомобилна катастрофа на път за Брюксел, където трябва да участва в заседание на Европарламента. Погребан е в Алеята на заслужилите на военното гробище „Повонзки“ във Варшава на 21 юли 2008 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Полша“         Портал „Полша