Бурлеска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лили Сейнт Сир, известна американска стриптизьорка на бурлеска.

Бурлеската е литературно, драматично или музикално произведение, което се стреми да предизвика смях като окарикатурява стила (формата) или духа на по-сериозни творби, или като проявява абсурдистко отношение към субектите си. Думата произлиза от италианската дума burlesco, която произлиза от италианската burla със значение шега, присмех, или подигравка.

Съдържанието на бурлеската се прeпокрива с карикатурата и пародията, а в театралната си част — и с екстраваганцата, както е представена във Викторианската епоха. В английския език бурлеска (burlesque) се използва в литературния и театралния си смисъл от края на 17 век. Освен това тя се използва и при ретроспективния анализ на творбите на Джефри Чосър и Уилям Шекспир и гръко-римските класики. Контрастиращи примери за литературна бурлеска са The Rape of the Lock на Александър Поуп и Hudibras на Самюъл Бътлър. Пример за музикална бурлеска е Burleske for piano and orchestra на Рихард Щраус от 1890 година. Примери за театрални бурлески са Robert the Devil ('Дяволът Робърт') на У. С. Гилбърт и програмите на Ей Си Тор - Мейер Лъц, в т.ч. Ruy Blas and the Blasé Roué.

По-късно, особено в САЩ, с този термин се обозначават представления от вариететен характер. Те са популярни от 60-те години на 19 век до 40-те години на 20 век, често в кабарета и клубове (също и в театри), и представят цинична комедия и женски стриптийз. Някои холивудски филми се опитват да пресъздадат духа на тези представления в периода 30-те до 60-те години на 20 век. В началото на 90-те години се наблюдава възраждане на интереса към бурлеската, който се запазва до днес. Филмът „Бурлеска“ от 2010 година също има принос в тази насока.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Burlesque“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]