Български захарни фабрики и рафинерии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Захарната фабрика, ок. 1900 г.
Захарната фабрика, 2002 г.

„Български захарни фабрики и рафинерии“ (на френски: Sucreries Raffineries Bulgares) е белгийска компания, която развива основната си дейност в България от 1897 до 1916 г.

През март 1895 г. белгийските предприемачи Люсиен Дирикс, Гюстав Дорзе и Йозеф ван Зюйлен получават от българското правителство 10-годишна концесия за отглеждане на захарно цвекло в Софийско, Кюстендилско и Трънско. Получават и други преференции по Закона за насърчаване на местната индустрия - освобождаване от някои данъци и от мита за внасяното оборудване, отстъпки за превозите с „Български държавни железници“ и други. През 1897 г. концесията им е удължена и им е определена субсидия от 5 лева на тон преработено цвекло.

През май 1897 г. в Брюксел е основано акционерното дружество „Български захарни фабрики и рафинерии“, което поема правата на концесионерите. Основен акционер в него е групата „Солвей“, ръководена от Ернест Солвей. На 28 ноември 1898 г. в присъствието на княз Фердинанд I е открита Захарната фабрика в София. По онова време тя е най-голямото промишлено предприятие в страната. Разположена е при изхода от града на железопътната линия София-Кюстендил.

Технологията на производството във фабриката е с изразена сезонност. През активния период от октомври до март броят на заетите е от 500 до 1200 души, а през останалото време – 150 души. Капацитетът на фабриката е 7 хиляди тона рафинирана захар годишно, но максималното достигнато количество е 5 хиляди тона. Пазарният дял на предприятието достига до 20%. Основен проблем пред работата на фабриката е липсата на суровини. Компанията организира цвеклопроизводство, като раздава за временно ползване работен инвентар и семена.

Към 1916 г., след влизането на България в Първата световна война, компанията продава концесиите си и се изтегля от страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Костов, Александър. България и Белгия. Икономически, политически и културни връзки (1879-1914). София, Арт Медиа Комюникейшънс, 2004. ISBN 978-954-91634-1-4.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]