Ернест Солвей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ернест Солвей
Ernest Solvay
белгийски инженер-химик

Роден
16 април 1838 година
Починал
26 май 1922 година (84 г.)
Иксел, Белгия
ПогребанИксел, Белгия

НационалностFlag of Belgium (civil).svg Белгия
Техника
ОбластХимическо инженерство
Работил вСолвей
ИзобретенияТехнология за производство на натриев бикарбонат
Ернест Солвей в Общомедия

Ернест Солвей е белгийски химик, индустриалец и филантроп.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 16 април 1838 г. в град Ребек, Белгия. Поради заболяване не успява да учи в университет и на 21 години започва работа в химическата фабрика на чичо си. На 15 април 1861 г. патентова открития от него начин за получаване на натриев бикарбонат (сода). На 24 декември същата година основава фирмата „Solvay & Cie“ в съдружие с брат си Алберт. Две години по-късно откриват първата фабрика за производство на сода в град Кюле, Белгия. В периода от 1870 – 1880 година Ернест Солвей се заема с разрастването на компанията и създава фабрики във Великобритания, Франция, Германия, САЩ и Русия.

Ернест Солвей е човек с прогресивни социални идеи, които осъществява в собствените си предприятия. През 1878 въвежда социални осигуровки и пенсии за работниците си още преди това да е изисквано със закон. През 1897 въвежда 8-часов работен ден, а през 1913 – платени отпуски.

Използването на неговите патенти му донася значително богатство, което той използва за филантропски цели. Сред тях са създаването на няколко института към Брюкселския университет: по физиология (1895), по социология (1901), по физика (1912), по химия (1913), както и на бизнес училище, носещо до днес неговото име (1903).

Участници в Първия Солвеевски конгрес. Ернест Солвей е третият седнал от ляво.

През 1911 организира в Брюксел среща на най-известните физици и химици от онова време. Сред участниците са Мария Кюри, Алберт Айнщайн, Макс Планк, Ърнест Ръдърфорд, Анри Поанкаре, Валтер Нернст и Морис де Бройл. В следващите конгреси участват и Нилс Бор, Вернер Хайзенберг, Макс Борн и Ервин Шрьодингер. Тези срещи стават периодични и са наречени Солвеевски конгреси.

Ернест Солвей е избиран два пъти в Белгийския сенат, а в края на живота си е избран за Държавен министър[1].

Умира на 26 май 1922 година в Иксел, където е и погребан.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Почетна титла в Белгия, давана формално от монарха по предложение на правителството. Тя не е обвързана с конкретни отговорности и се дава на личности с изключителни заслуги. Наименованието на титлата е Ministre d'État на френски и Minister van Staat на нидерландски.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]