Бюлетин (1919)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Бюлетин“
„Бюлетинъ“
Buletin 1 of the Provisional representation of the former United Internal Revolutionary Organization.pdf
Брой № 1 (pdf)
Информация
Начало април 1919 г.
Край 3 август 1919 г.
Главен редактор Димо Хаджидимов
Език български

„Бюлетин“ е български вестник, излизал от април до 3 август 1919 година в София като орган на Временното представителство на обединената бивша ВМРО.

Главен редактор на вестника е Димо Хаджидимов. Отначало излиза два пъти в месеца, по-късно седмично. Излизат общо 9 броя. Около вестника се обединява левицата в революционното движение - Хаджидимов, Гьорче Петров, Петър Попарсов, Христо Янков, Чудомир Кантарджиев, Александър Буйнов. Поддържа лозунга за Автономна Македония и се бори с „върховизма“ и идеята за присъединяване на областта към България.[1]

Заради това левицата е обвинявана, че стои на антибългарски позиции. В защита в брой №1 в статията „Да сме начисто“ вестникът пише:

Обвиняват ни, че не се чувствуваме достатъчно българи, злословят, че прикриваме своето национално качество и дори че ни липсва всякакво българско съзнание... и така, що сме ний? Българи ли сме или не сме българи? На тоя въпрос ще отговорим засега с няколко извадки от публикации и документи, излезли от средата на деятелите от бившата Вътрешна революционна организация, която днес по право и по дълг се издига и признава като единствената изразителка на въжделенията на Македония и македонското население:

1) Пълномощието, дадено на нашия представител в Париж; първата точка на нашите искания е редактирана така: „Българското население в Македония заедно и единодушно с нас има най-твърдото желание... щото тази страна да се запази цяла и неделима като автономна и самостоятелна единица на Балканите“ и т.н. Българи ли говорят тук или не?

2) ...Това го казваме като българи с високо българско съзнание... Скрихме ли от външния свят, че сме българи и че говорим и изказваме желанието си като българи?

3) ...Не е ли това език български, говорим от българи и за българи?[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Български периодичен печат 1844 - 1944. Анотиран библиографски указател, том 1 А-М. София, Български библиографски институт „Елин Пелин“, Наука и изкуство, 1962. с. 143.
  2. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992. с. 120.
     Портал „Македония“         Портал „Македония