Валентино Делл Антонио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Валентино Делл Антонио
италиански архитект
Роден
Починал
1920 г. (70 г.)
неизв.

Националност Флаг на Италия Италия
Архитектура
Известни творби Непорочно Зачатие на Дева Мария“ и „Свети Павел от Кръста

Валентино Делл Антонио е италиански архитект, работил в България.

Проектирал е католическата катедрала „Свети Павел от Кръста“ в Русе и църквата „Непорочно Зачатие на Дева Мария“ във Варна[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Валентино Делл’ Антонио-Боркан е роден през 1850 г. в град Моена, провинция Тренто на област (регион) Трентино-Алто Адидже, Северна Италия. Първоначално работи като зидар и по-късно учи за строителен експерт (което се доближава до строителен архитект). През 1880-те години пристига в България. Първоначално във Варна, а през 1890 г. се установява в Русе с брат си. Там отговаря за стоежа на новата катедрала.

В България се запознава и се жени за чехкинята Мария Плеха, от която е има 5 деца (2 от тях са родени в Русе). През 1895 г. семейството му се връща в Италия. Архитект Валентино Делл’Антонио умира през 1920 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Следи от неговото творчество има на 2 места в България.

Варна

Църквата е еднокорабна, с притвор, апсида и кула с метален кръст. В стилово отношение сградата е представителна за неоготиката с типичните за това изкуство островърхи арки на прозорците и централния вход.

Русе

Храмът е трикорабен, построен в неоготически стил с колоритно разнообразено фасадно оформление от съчетанието на видима тухла с прецизно детайлирани пиластри и рамки на отворите от бял камък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в д-р арх. Любинка Стоилова, Архитектурното наследство на Русе в националната и европейската култура (края на ХIХ-ти и първата половина на ХХ век). Създатели и съвременни аспекти