Валентин Иванов (астроном)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Валентин Иванов.

Валентин Иванов
български астроном и писател
Роден
1 август 1967 г. (49 г.)
Националност Флаг на България България
Научна дейност
Област Астрономия

Валентин Д. Иванов е български астроном, работещ в Европейската южна обсерватория, и автор на научна фантастика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Бургас през 1967 г. Завършва реална гимназия "Димитър Благоев" в Кърджали (1985), посещава кръжоци по астрономия в АО-Кърджали, а през 1992 се дипломира като магистър по физика със специализация по астрономия в Софийския университет. Защитава докторска дисертация в Аризонския университет в Тусон, Аризона, САЩ. От 2001 работи в Европейската южна обсерватория в Чили.

Научните интереси на Валентин Иванов са в областта на динамиката на звездни купове, кафяви джуджета, екзопланети и други.

Заедно с Рей Джаявардхана е сред пионерите в изследването на планемосите — особен вид екзопланети. Наскоро беше обявено и откриването на първото двойно планемо: Oph-162225-240515. Това откритие, обявено малко преди Международният астрономически съюз да даде ново определение за планета, допълнително разгорещи споровете, давайки и друго несъвършенство на сегашната дефиниция: разграничаването на големите планети от най-малките звезди (кафяви джуджета).

С писане на научна фантастика Иванов се занимава от ученическите си години. Много от разказите му са написано в съавторство с Кирил Добрев, съвместно с когото през 2006 г. издава сборник фентъзи разкази — „Професия Юнак“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]