Валтелина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лозя по ниските склонове на Валтелина

Валтелина (на италиански: Valtellina, на френски: Valteline, Val Teline) е известна долина в Алпите, регион Ломбардия, Италия.

През нея тече река Ада. Има важно стратегическо значение в историята, особено по време на Тридесетгодишната война (1618 – 1648).

Карта на региона

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Започва от подножието на връх Мортарел в Ретийските Алпи. В началото е ориентирана от север на юг в продължение на около 50 км, след това постепенно извива на запад и от селото Трезеида поддържа само тази посока.[1] Общата ѝ дължина е 120 км. Оградена е от масивите Брегалия, Бернина, Ливиньо (от север), Ортлес (от изток) и от Бергамските Алпи (от юг).[2] Има типичната за Алпите U-образна форма (равно дъно и стръмни странични склонове), защото е оформена от някогашен ледник. Завършва при езерото Комо, където се свързва с близката долина Брегалия. В нея се „вливат“ странични по-малки долини, които шеметно се спускат от планините: Вал Маленко (на река Малеро), Валфурва (на река Фродолфо) и др. В долината няма големи градове, освен Сондрио (21 хил. д.). Той и останалите по-значителни селища като Морбеньо, Тирано и Бормио са центрове на местните общини.

Валтелина в началната част

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Валтелина е известен винарски район. Местният сорт грозде Киавенаска е вариант на класическото италианско червено грозде Небиоло.[3] Вкусът към виното привлича много туристи всяка година. Все пак най-голямата атракция за туристите е Бернина Експрес - една от най-красивите железопътни линии в планината, която започва от град Тирано и стига до Сент Мориц в Швейцария. Обявена е за част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Във високите части на Бормио и Априка е развит ски туризмът. Много често по долината минават състезателите от колоездачната обиолка на Италия, чиято цел е проходът Стелвио - по пътя към долината на река Адидже. Близо до село Гросио се намира известната скала Рупе Магна - монолитният блок с размери 84 м дължина и 35 м височина пази над 5000 гравюри от праисторическата епоха (от ІV до І хилядолетие пр. н. е.).

Френска карта на Валтелина от 1717 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През вековете долината е принадлежала на Рим, на лангобардите, на франките, на епископа на Комо. Когато започва испанското присъствие в северна Италия, Валтелина придобива голямо значение, защото по нея минава най-прекият и удобен път от Милано до Виена - градове под властта на различните клонове на Хабсбургите. През Тридесетгодишната война протестантите опитват да поставят под контрол този район, за да осуетят взаимодействието между испанци и австрийци. Първоначално това правят швейцарците, после се намесва Франция. През 1623 г. тя сключва съюз със Савоя и Венеция с тази цел.[4] През по-късните епати от войната значението на Валтелина намалява.

Векове по-късно, през 1945 г., когато съюзническото настъпление в Италия е към своя край, Бенито Мусолини и най-верните му сътрудници обсъждат да създадат в долината „последно убежище“. Идеята, макар и примамлива, не е реализирана, тъй като германците вече преговарят за капитулация и ѝ се противопоставят.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Valtellina, Treccani Enciclopedia on line
  2. Valtellina, Encyclopaedia Britannica
  3. Benôit Lefevre, Discover the region of Valtellina, Wine Tourism Mag
  4. C. V. Wedgwood, The thirty years war, New York 1961, p. 33