Небиоло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вино Бароло

Небиоло (на италиански: Nebbiolo) е стар червен винен сорт грозде, с произход от района на Пиемонт, Италия, известен още от времето на Римската империя. Името му произлиза от латинското "nobile", т.е. благороден, но по-вероятно е името да идва от "nebbia" (мъгла), която е често срещано явление в Пиемонт през октомври, когато е времето за прибиране на реколтата. Освен в Италия, сортът е разпространен и в САЩ, Аржентина, Мексико и Австралия.

Познат е и с наименованията : Spanna, Chiavennasca, Picotener, Pugent.

Късно зреещ сорт. Лозите имат среден растеж. Сорта е взискателен към почвените и климатични условия - най-добри резултати дава на варовикови почви върху терени с южно и югозападно изложение.

Гроздът е среден, цилиндрично-коничен, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, с виолетов цвят.

Вината съдържат много танини, киселини и пигменти и при дълго отлежаване в бъчви или бутилки (понякога десетилетия) вината става изключителни на вкус и аромат. Най-известните вина от Небиоло са DOCG вината "Barolo" (задължително отлежава от 3 до 5 години) и "Barbaresco" задължително отлежаване от 2 до 4 години). Тези вина са с голяма плътност, високо алкохолно съдържание и аромат на виолетки, къпини, малини, слива, шоколад, както и смолисти и леки землисти тонове. От Небиоло се правят и висококачествените DOC вина : "Nebiolo d’Alba", "Langhe Nebiolo", "Roero", "Boca", "Sizzano", "Fara", "Bramaterra", "Lessona" и "Carema". От Небиоло в Италия правят и купажните вина "Gattinara", "Ghemme" и "Spanna", заедно със грозде от сортовете Весполина, Кроатина и Бонарда.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]