Гъмза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гъмза.

Гъмза

Гъмза или Кадарка е винен сорт грозде, отглеждан в България от стари времена[1]. Разпространен е предимно в северозападна и централна Северна България. Среща се и в Сърбия, Румъния, Унгария, Словакия, Франция, Австрия, Турция и Молдова.

Известен е още с наименованията: Кадарка (Унгария, Румъния), Гимза, Кадарка бльо, Кадарка кек, Кадарка модра, Кадарка фекете, Кадарка черна, Черна гижа (Видинско), Скадарка, Мекиш, Четерешка (Македония, Сърбия). [1]

Късно зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж, висока родовитост и висок добив. Гроздето му се напуква и загнива.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, сбит. Дръжката е къса, дебела, крехка. Зърното е средно едро, при по-рехавите гроздове е сферично, а при по-сбитите е с овална форма, сплескано към дръжката. Ципата е тънка, лесно се пука при дъжд в периода на зреене, обагрена е тъмносиньо, с изобилен восъчен налеп. Месестата част е сочна, с хармоничен вкус. Семката е дребна, сплескана.

От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични, но са променливи като качество, в зависимост от района и реколтата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Българските вина // Българският портал за виното. Архивиран от оригинала на 2007-05-13. Посетен на 08.03.2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]