Болгар (сорт грозде)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Болгар.

Болга̀р е вид десертен сорт грозде, той е най-ценният десертен сорт грозде в България, гроздето на който се използва главно за прясна консумация. Има произход от Мала Азия. Широко разпространен в България, Гърция, Турция, Италия, Испания и Австралия.

Познат е още с имената: Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут, Болгар, Алепо, Розаки, Розакия, Розети, Реджина и др.

Най-добре плододават лозите, които се отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви.

Нападат се от гъбни болести, неприятели и не са устойчиви на ниски зимни температури. При неблагоприятни климатични условия по време на цъфтежа се появяват милерандаж[1] и клейстогамия[2].

Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до рехави гроздове. Зърната на този сорт грозде са много големи, продълговато-цилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен вкус. Кожицата е дебела, здрава, но не е жилава, кехлибареножълта, понякога с ръждиви петна по огряваната от слънцето страна.

Опитите, проведени в България, показват, че под влияние на вегетационните поливки добивът от сорта Болгар се увеличава с 24 – 200 процента.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Милерандаж и източване са явления, които не всички познават, Български фермер
  2. Клейстогамия – форма на самоопрашване; опрашване в рамките на цвета, преди да се отвори. Опрашване на растенията, Самоопрашване, Клейстогамия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]