Ванда Верминска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ванда Верминска
Wanda Wermińska
полска оперна певица
Родена
Починала
30 август 1988 г. (87 г.)
ПогребанаВаршава, Полша
Музикална кариера
Стилопера
Инструментивокал
Гласмецосопрано, сопрано
Направлениеопера
Ванда Верминска в Общомедия

Ва̀нда Вермѝнска (на полски: Wanda Wermińska) е полска оперна певица, мецосопрано и сопрано, примадона на Големия театър във Варшава в междувоенния период.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ванда Верминска е родена на 18 ноември 1900 година в село Блошчинци, Киевска губерния на Руската империя. Учи в полската гимназия в Киев. Там пее в училищния хор и свири на пиано. По време на Първата световна война е член на Полската военна организация. След като семейството и се мести във Варшава Ванда учи пеене при Хелена Збоинска.

През 1923 година дебютира на сцената на Варшавската опера (Голям театър) в „Аида“ на Верди. От 1925 година гостува на сцена в Катовице, Лвов, Познан, Краков. Две години по-късно започва да гастролира и в чужбина. През 1934 година заминава за Бразилия, където пее на концерти организирани от Полско-бразилското дружество „Кошчушко“. Следва завръщане в Полша. При избухването на Втората световна война заминава за Италия, от където отново се връща в Южна Америка. Там концентрира основно в Рио де Жанейро, Сантяго и Буенос Айрес. През 1949 година се завръща в Полша и на следващата година започва работа във Варшавската опера. В края на своя живот се занимава с преподаване на пеене.

Ванда Верминска умира на 30 август 1988 година във Варшава.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wanda Wermińska. teatrwielki.pl. Посетен на 15 април 2020 г. (на полски)