Вахтнайокутъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вахтнайокутъл
Вахтнайокутъл, Исландия
Вахтнайокутъл, Исландия
Iceland relief map.jpg
64.4° с. ш. -16.8° и. д.
Местоположение на картата на Исландия
Общи данни
Местоположение Флаг на Исландия Исландия
Площ 8100 кm2
Дебелина 400 m
Състояние намаляващ
Вахтнайокутъл в Общомедия

Вахтнайокутъл [1] (на исландски Vatnajökull, на английски: Lake glacier, (МФА:[ˈvahtnaˌjœːkʏtl ̥]) е най-големият глетчер в Исландия. Разположен е в югоизточната част на острова и покрива повече от 8% от площта на Исландия. Със своите размери от 8,1 х.km² той е най-големият ледник в Европа по размер и вторият най-голям по площ.

Средната дебелина на леда е 400 m, а максималната – 1 000 m. Това го отрежда на трето място след ледниците на Антарктида и Гренландия. Най-високата планина в Исландия Йоревайокутъл (Öræfajökull) (2 110 m) се намира в южната периферия на Вахтнайокутъл.

Под ледника, както и при много други ледници в Исландия, има няколко вулкана.

В ледника Ватнайокул има огромен кратер, а в него – горещо езеро, дълбоко 488 м. Нарича се Гримсвьотън. Езерото е покрито с ледена покривка, дебела около 200 м. Тя се затопля отдолу от горещите води на езерото и част от нея се топи. Водата от разтопения лед заема по-голям обем от леда и периодично избива изпод ледената шапка. Този мощен изблик, наречен исландски йокулхауп, помита всичко по пътя си, включително ледени блокове, високи над 20 м.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Наредба Н6, 1995 г.
  2. Кренфийлд, Ингрид. 100 най-удивителни чудеса на природата. София, ФЮТ, 2000. ISBN 954-625-169-0.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]