Венера 10

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Венера 10
"Венера-10".jpg
Венера 10
Общи данни
По програма на Космическа програма на СССР
Основни изпълнители Конструкторско бюро Лавочкин
Тип автоматичен
Основни цели изследване на Венера
Дата на изстрелване 14 юни 1975 г.
Байконур
Стартова установка Мълния-М
Орбита/траектория орбита около Слънцето
Важни събития предаване на снимки от повърхността на Венера
Продължителност 133 дни
Състояние нефункциониращ, на повърхността на Венера
Венера 10 в Общомедия

Венера 10 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 14 юни 1975 г. в 03:00 стандартно време с цел изследване на Венера. Апаратът е с маса 5033 кг. Спускаемият модул (1569 кг) навлиза в атмосферата на планетата на 25 октомври 1975 г. Осъществено е меко кацане в осветената част на планетата, като Слънцето се намира близо до зенит. Апаратът каца на повърхността в 05:17 ст. време на място с координати 15,42° сев. ш. и 291,51° изт. д. с възможна грешка от 150 km.

Във вътрешността на спускаемия модул се намира охладителна течност, чиято циркулация поддържа работна температура в продължение на около 65 минути след кацането преди да настъпи на повреда. Намаление на скоростта и меко кацане е осъществено с помощта на защитни покрития, три парашута, въздушна спирачка, подобна на диск, и сферичен пръстен, поглъщащ енергията на удара с повърхността. Мястото на кацане е на около 2200 km от това на Венера 9. Измерен е вятър със скорост от 3,5 m/s и са регистрирани вертикални профили на налягането, температурата и осветеността.

Венера 10 подобно на Венера 9 предава черно-бели телевизионни изображения от повърхността. Заснети са ерозирали скали. Вместо планираната 360-градусова панорамна снимка е заснета само 180 градусова, тъй като, както и при Венера 9, защитният капак на една от камерите не се отваря.

Снимки[редактиране | редактиране на кода]

Дон Мичъл чрез допълнително анализиране на записи от оригиналните сигнали, изпратени от апаратите Венера, възстановява снимки с подобрено качество. За сравнение е подобрена снимка на Мичъл.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]