Венерина седефка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Венерина седефка
Argynnis paphia on Carduoideae Richard Bartz.jpg
Argynnis paphia MHNT CUT 2013 3 24 PONT GERENDOINE Male.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Lepidoptera Пеперуди
семейство: Nymphalidae Многоцветници
род: Argynnis
вид: A. paphia Венерина седефка
Научно наименование
Уикивидове Argynnis paphia
Linnaeus, 1758
венерина седефка в Общомедия

Венерината седефка (Argynnis paphia) е вид насекомо от семейство Многоцветници (Nymphalidae). Представлява пеперуда с размах на крилата 54-70 mm. Крилата им са тъмнооранжеви с черни петна от горната страна и зелени със сребристи ивици от долната. Мъжките са по-дребни и бледи от женските. Гъсениците са черно-кафяви с две жълти линии по дължината на гърба.

Широко разпространена е в умерения пояс на Европа и Азия, включително и България.[1]

Възрастните венерини седефки се хранят с нектар на различни цветове и с медена роса от листни въшки. Те са добри летци и могат да бъдат видени се движат с голяма скорост над короните на дърветата. Предпочитаното им местообитание са редките слънчеви широколистни гори, особено дъбови, макар че живеят и в иглолистни гори.

Яйцата на венерините седефки се излюпват през август и гъсениците веднага влизат в състояние на хибернация до следващата пролет. При събуждането си те падат на земята и се хранят с теменужки близо до основата на дървото. Обикновено се хранят през нощта, а през деня се крият на разстояние от източника си на храна. Какавидата се образува сред приземната растителност, а възрастните се появяват през юни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Венерина седефка. В:Дневните пеперуди на България. Посетен на 25 август 2009. Уеб страница с основна информация и снимков материал за всички видове дневни пеперуди в България