Вратна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вратна
Общи сведения
Местоположение Сърбия
Дължина26 km
Начало
МястоВелики Гребен
Устие
Мясторека Дунав

Вратна (на сръбски: Вратна) e река в Източна Сърбия. Протича в близост до село Вратна и град Бърза паланка, десен приток е на река Дунав. Най-известна е с трите скални моста по поречието ѝ.[1][2] Реката получава това име, поради приликата на скалните мостове с врати.

Реката е с дължина 26 km, извира от Велики Гребен[2] и целогодишно е пълноводна, като през летните месеци на места значително спада нивото. В горния край на каньона се намира манастир Вратна, който според преданията е изграден през XIV век, а в близост има ловно стопанство, в което се развъжда муфлон и елен лопатар.

Скални мостове[редактиране | редактиране на кода]

Два от скалните моста се намират близо до манастира, а третия е по-надолу по течението. Те могат да се достигнат по маркирана туристическа пътека.

Малкият скален мост е на около 200 m от манастира. Дължината му е 15 m, ширината му е 33 m, висок е 34 m. Арката над отвора е с дебелина 10 m.[3] Големият скален мост е на около 100 m от малкия скален мост. Дълъг е 45 m, широк – 23 m, a височината му е 26 m. Дебелината на арката над отвора е около 30 m.[3] Сухият скален мост се намира на около 2 km от малкия и големия скални мостове. Дължината му е 34 m, широк е 15 m и висок – 20 m. Дебелината на арката над отвора е около 10 m.[3] Името му идва от това, че през лятото водата от реката се инфилтрира в карста на около 50 m преди скалния мост. След него се появява на повърхността, отново инфилтрира и пак протича по повърхността.

Големият и малкият скален мост са останки от пещера, на която свода частично се е срутил.[1]

Растителен и животински свят[редактиране | редактиране на кода]

По брега на реката се срещат 24 дървесни вида и около 180 вида треви. От животинския свят се срещат 57 вида птици, 10 вида прилепи, степен пор, видра, язовец, белка, муфлон и елен лопатар.[1]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Камене капије у кањону Вратне“ (Политика Магазин, 19.04.2008)
  2. а б „Кањон реке Вратне“
  3. а б в Душан Гавриловић и Љиљана Гавриловић, „Природни камени мост у Доброселици на Златибору“ (чланак[неработеща препратка])