Гала Дали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гала̀ Далѝ
Съпруга на Пол Елюар и Салвадор Дали
Скулптура на Гала от Салвадор Дали
Скулптура на Гала от Салвадор Дали

Родена
Елена Дмитриевна Дяконова
Починала
10 юни 1982 г. (87 г.)
Порт Лигат, Испания
ПогребанаИспания

РелигияПравославна църква
Националност Русия
 Испания
Работиламодел, художник
Кариера в изкуството
НаправлениеСюрреализъм
Семейство
СъпругПол Елюар (1917-?)
Салвадор Дали (1932-1982)
ПартньорМакс Ернст (1922 – 1924)[1]
ДецаСесил
Гала̀ Далѝ в Общомедия

Гала̀ Далѝ, родена Елена Дмитриевна Дяконова (на руски: Елѐна Дмѝтриевна Дья̀конова) е съпруга първо на френския поет Пол Елюар, а по-късно на художника Салвадор Дали, тяхна муза и вдъхновителка.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в град Казан, в семейство на интелектуалци. Прекарва детството и юношеството си в Москва, където учи педагогика. През 1913 г. заминава за Швейцария, за да се лекува от туберкулоза. Там среща Пол Елюар. Баща му, богат търговец на недвижима собственост, е изпратил там сина си, за да се лекува от... поезия. Страстта, решителността, високата култура на Елена Дяконова впечатляват младия Елюар. Тя нарича себе си Га̀ла или Галѝна, но Елюар я нарича Гала̀ – с ударение на последната сричка. От нея започва неговият пръв порив към любовната поезия, порив, който продължава и в по-нататъшното му творчество. Двамата се влюбват и сключват брак през 1917 г. Дъщеря им Сесил се ражда през 1918 г. Гала ненавижда ролята си на майка и през целия си живот игнорира и пренебрегва детето си.[2]

През 1921 г. Елюар и Гала посещават художника Макс Ернст в Кьолн (Германия). Тя му позира и става негова любовница, оставайки жена на Елюар. Следващата година художникът се настанява в дома на Елюар във Вал-д’Уазе (Франция). Любовният триъгълник е явен и не се крие.

През 1929 г. тя се запознава с младия художник (10 години по-млад от нея) Салвадор Дали. Любовта връхлетява и двамата като мълния, те заживяват заедно, а по-късно сключват и граждански брак през 1934 г., макар че баща му е против тази женитба. Гала има много извънбрачни връзки, на повечето от които Дали не възразява. Въпреки всичко това Гала остава единственият женски модел в творчеството му и той не спира да ѝ се възхищава и да я възхвалява до края на дните ѝ.

Двамата живеят в Порт Лигат, в близост до Кадакес, от 1930 г. насетне, макар че пътуват до Париж и Ню Йорк, особено през зимата. Сключват и църковен брак през 1958 г. През 1968 г. Дали купува на Гала отделен дом – крепост в Пубол, където той може да я посещава само с предварително уведомление.

Гала умира в Порт Лигат през 1982 година[3] и е погребана в крепостта в Пубол. След нейната смърт Дали губи желание за живот и умира няколко години по-късно, през януари 1989 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.surrealismstore.com // Посетен на 1 ноември 2020 г.
  2. Francine Prose. The Lives of Muses. Perennial (2003), 2002. ISBN 0060196726.
  3. Gala Biography