Генадий Скопски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Генадий
Γεννάδιος
гръцки духовник

Генадий (на гръцки: Γεννάδιος, Генадиос) е гръцки духовник, скопски митрополит на Цариградската патриаршия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Генадий оглавява скопската катедра през януари 1831 година, въпреки исканията на жителите на епархията митрополит да стане иконом поп Димитър „чист от старите българи българин“.[1] Преди да стане скопски митрополит Генадий е протосингел на митрополит Захарий II Халкидонски. Дотогава Генадий е напълно непознат в Скопската епархия, но е представен пред епархиотите като достоен, благочестив и разумен човек. Генадий обаче не се задържа на скопската катедра, защото се съюзява с новия игумен на Кучевищкия манастир „Свети Архангели Михаил и Гавриил“ Спиридон, за да отнемат управлението на манастира от селските епотропи и да го прехвърлят в ръцете на владиката. Жителите обаче твърдо се противопоставят на тези опити, а митрополитът на свой ред отлъчва от църквата трима селски първенци – Милчо Коровчев, Стефан Усов и Стоян Бойкикев. Българското население обаче не се отказва от постъпките си за изгонване на Генадий и през първата половина на следващата 1832 година Генадий е отстранен от Скопската епархия.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Маркова, Зина. Българското църковно-национално движение до Кримската война. София, Българска академия на науките. Институт за история. Издателство на Българската академия на науките, 1976. с. 98 - 99.
  2. Петров, Петър, Христо Темелски, Църква и църковен живот в Македония, Глава трета Борба за независима българска църква, 2. Борбите в Скопска епархия, Македонски Научен Институт, София, 2003.
  3. Маркова, Зина. Българското църковно-национално движение до Кримската война. София, Българска академия на науките. Институт за история. Издателство на Българската академия на науките, 1976. с. 99.
Гедеон скопски митрополит
(1831 – 1832)
Гавриил
     Портал „Македония“         Портал „Македония