Георгиос Ралис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георгиос Ралис
Γεώργιος Ράλλης
гръцки политик
Роден
Починал
Погребан Първо атинско гробище, Гърция

Образование Атински университет
Партия Национален радикален съюз
Нова демокрация
Народна партия
Гръцки сбор
Семейство
Баща Йоанис Ралис
Подпис Georgios-Rallis-signature.svg

Георгиос Йоану Ралис (на гръцки: Γεώργιος Ιωάννου Ράλλης) е гръцки политик, министър-председател на Гърция през 1980 – 1981 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георгиос е роден в изтъкнато атинско семейство с дълги традиции в гръцкия политически живот. Дядо му Димитриос Ралис е петкратен министър-председател на Гърция. Баща му Йоанис Ралис е премиер на прогерманското колаборационистко правителство през 1943 – 1944.

Георгиос завършва право в Атинския университет през 1939 г. Участва в Итало-гръцката война (1940). След сключване на примирието се завръща в Атина и започва адвокатска практика.

През 1944 г. участва в Гражданската война в редовете на редовната правителствена армия. Уволнява се през декември 1948 г.

На парламентарните избори през 1950 г. е избран за депутат и оттогава е избиран на всички последващи избори, с изключение на 1958 г. През 1954 влиза за пръв път в правителството като държавен министър в кабинета на Александрос Папагос. След смъртта му Ралис е министър в повечето кабинети на Константинос Караманлис от 1955 до 1963 г.

След военния преврат през 1967 г. Ралис първоначално е арестуван и заточен, а впоследствие му е позволено да емигрира.

След възстановяването на демокрацията през 1974 г. Ралис се завръща в Гърция и се присъединява към кабинета на Константинос Караманлис. През 1978 – 1980 е външен министър на страната. След избирането на Караманлис за президент Ралис става лидер на Нова демокрация и министър-председател на Гърция от (май 1980 до октомври 1981).

Поради загубата на изборите през октомври 1981 г. Ралис подава оставка като лидер. Заради разногласия с наследника си Константинос Мицотакис той дори излиза от групата на Нова демокрация като независим депутат. След напускането на политиката Ралис се оттегля в семейното имение на остров Корфу.

През 1947 г. Георгиос Ралис публикува книгата „Йоанис Ралис говори от гроба“, написана в затвора от баща му Йоанис Ралис, в която авторът се разкайва за постъпките си.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Панайотис Папалигурас Министър на външните работи (10 май 1978 – 9 май 1980) Константинос Мицотакис
Константинос Караманлис Министър-председател (10 май 1980 – 21 октомври 1981) Андреас Папандреу
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Гърция“         Портал „Гърция