Константинос Мицотакис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Константинос Мицотакис
гръцки политик
Константинос Мицотакис 
Роден: 18 октомври 1918 г.
Починал: 29 май 2017 г. (98 г.)

Константинос Мицотакис е гръцки политик, бивш министър-председател на Гърция, висш функционер на дясната партия Нова демокрация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Ханя на Крит. Женен за Марика Януку. Има четири деца. Произхожда от семейство с дългогодишна традиция в гръцкия политически живот. Има роднински връзки с Елевтериос Венизелос. Завършил е право и икономика в Атинския университет. Говори немски, английски и френски език.

По време на Втората световна война участва в боевете срещу германците в Северна Гърция. Участва в съпротивителното движение (19411944), като един от ръководителите на движението Критска национална организация. За тази си дейност два пъти е осъждан на смърт. Награден с медал на Британския парламент (1986).

През 1964 г. е избран за депутат от Либералната партия. След военния преврат (1967) е арестуван. Успява да избяга и през август 1967 г. напуска страната. Установява се в Париж, Франция. В този период сътрудничи тясно с Константинос Г. Караманлис. Завръща се в Гърция в края на 1973 г. Веднага е арестуван и хвърлен в затвора в Ханея. Освободен е през 1974 г.

През 1977 г. основава Неолибералната партия и с.г. е избран за депутат. През 1978 г. влива партията си в Нова демокрация на Караманлис. С.г. е назначен за министър за координацията. През 1980 г. при правителството на Н. Демокрация (министър-председател Георгиос Ралис) оглавява министерството на външните работи. В периода 19811984 г. е парламентарен говорител на на Н. Демокрация. На 1 септември 1984 г. с голямо мнозинство е избран от парламентарната група за председател на партията.

На изборите произведени през юни 1989 г. Нова демокрация печели, но не може да състави самостоятелно правителство. Съставено е коалиционно правителство с партията Лява коалиция. С цел да се улесни коалирането Мицотакис отстъпва и предлага за министър-председател Дзанис Дзанетакис. С.г на предсрочни парламентарни избори Н. Демокрация печели, но отново не може да състави самостоятелно правителство. За министър-председател на коалиционното правителство е избран Ксенофонт Золотас.

На 9 април 1990 г. отново се произвеждат предсрочни парламентарни избори и този път партията печели и съставя самостоятелно правителство. За министър-председател е избран К. Мицотакис. Основната политическа линия на правителството е „освобождаване на икономиката от административно-бюрократичните ограничения и раздържавяване“.

След произвеждането на предсрочни парламентарни избори през октомври 1993 г. Н. Демокрация губи и минава в опозиция. Във връзка със загубата на 26 октомври с.г. Константинос Мицотакис подава оставка като председател на партията. На 2 ноември е избран за почетен председател на Нова демокрация.

Георгиос Ралис Министър на външните работи (10 май 1980 – 21 октомври 1981) Йоанис Хараламбопулос
Ксенофон Золотас Министър-председател (11 април 1990 – 13 октомври 1993) Андреас Папандреу
Андонис Самарас Министър на външните работи (14 април 1992 – 7 август 1992) Михалис Папаконстантину