Гиганти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гигантомахия: Дионис атакува гигант, 460 пр.н.е, Лувъра

Гигантите (на старогръцки: Γίγαντες, Gigas, Gigantes) в древногръцката митология са същества, които са родени от кръвта на ранения Уран, след като е бил кастриран от Кронос. Според друга версия, Гея ги родила от Уран след като титаните били хвърлени от Зевс в Тартар.

Гигантите нападнали боговете на Олимп (т.нар гигантомахия), за да вземат властта им. Опитвали се да ги достигнат като струпали една върху друга две планини. Гея им дала средство, което ги прави неуязвими за боговете. След като боговете не могли да се справят с тях на помощ им се притекъл Херкулес. С негова помощ гигантите били отблъснати. За разлика от титаните гигантите били смъртни, поради което и в гигантомахията били унищожени.

Гигантите били огромни същества — с голяма сила и страшен вид. Представлявали космати чудовища със змии вместо крака. Имали гъсти коси и рошави бради. Можели да са бъдат победени само със съвместните усилия на бог и герой (полубог).

Всеки гигант бил създаден с точно определена цел.

Гигантите са около 150 на брой. Сред тях са Агрий, Алкионей, Гратион, Иполит, Клитий, Мимант, Палант, Полидор, Порфирион, Еврит, Ефиалт, Тоон, и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]