Грес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Грес (на английски: graisse, на английски: schmierfett)представлява пастообразно вещество, съставено от смазващи масла и сгъстител и специално подбрани добавки, което служи за смазване на триещи се машинни части.

Нормално гресите се състоят от 80%смазващо масло, около 5% до 10 % сгъстител и около 10% до 15 %добавки. За сгъстител се използва при най-разпространените греси сапун на базата на лек или алкален метал, който образува една пореста субстанция, която обхваща маслените капки. При триенето и и премачкването на грестта по време на работа, смазващото масло се подава към триещите се повърхности и изпълнява смазващите се функции. Освен смазване греста играе важна роля за защита от корозия, което се постига чрез използването на добавки. Тези добавки могат да съдържат и сухи смазващи материали.

Гресите не могат да се смесват винаги една с друга, тъй като сгъстителите не винаги са съвместими.

Чрез избора на съответните масла, сгъстители и добавки могат да се оптимират свойствата на гресите за най-разнообразни приложения. Например съществуват греси за използване при високи и ниски температури, за вакум, водоустойчиви, устойчиви към външнете климатични условия, устойчиве на високи налягания, проникващи, годни за хранителни продукти и с висока задържаща способност.

Видове греси[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от основното смазочно масло[редактиране | редактиране на кода]

Използваните масла са естерно, минерално, силиконово и много др. масла.

В зависимост от сгъстителя[редактиране | редактиране на кода]

Сгъстителят може да бъде алуминиев, бариев, калциев, литиев, натриев сапун, полиуреа, силиций, тефлон, неорганичен уплътнител (бетонит)и др.

  • Литиева грес - за сгъстител са използвани литиеви сапуни. Чувствителна към наличие на вода.
  • Молибденова грес - с добавен молибденов дисулфид. Последният осигурява мазане на повърхностите при високи натоварвания, при които може да възникне прекъсване на масления филм и контакт между триещите се повърхности.

Консистецията (гъстотата) на смазката се определя с коефициент, който се измерва с петрометър

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Schmierfett“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.