Г-н и г-жа Смит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Г-н и г-жа Смит
Mr. & Mrs. Smith
Carole Lombard and Robert Montgomery in Mr and Mrs Smith trailer.jpg
Режисьор Алфред Хичкок
Продуцент Хари Е. Едингтън
Сценарий Норман Красна
В ролите Карол Ломбард
Робърт Монтгомъри
Джийн Реймънд
Музика Едуард Уорд
Разпространител RKO Radio Pictures
Премиера 31 януари 1941 (САЩ)
Времетраене 95 минути
Страна САЩ
Език английски
Външни препратки
Страница в IMDb
Г-н и г-жа Смит в Общомедия

Г-н и г-жа Смит е ексцентрична комедия, режисирана от Алфред Хичкок, с участието на Карол Ломбард и Робърт Монтгомъри. Участват още Джийн Реймънд, Джак Карсън, Филип Меривейъл и Луси Уотсън. Сценарият на филма е подобен на този на "Хиндъл се събужда" - британска драма от 1910 г.

За ролята на Дейвид Смит Хичкок и Ломбард първоначално се спират на Кари Грант, но поради запълнения му график ролята получил Монтгомъри.

Сценарий[редактиране | edit source]

Ан (Карол Ломбард) и Дейвид Смит (Робърт Монтгомъри) са щастливо женена двойка в Ню Йорк. Една сутрин, Ан пита Дейвид, дали ако трябваше да го направи отново би се оженил за нея. За нейно очудване отговорът е "не". По-късно същия ден двамата поотделно разбират, че поради административно усложнение, когато са се оженили преди три години бракът им не е законен. Ан не казва за това не Дейвид и мисли, че той ще се омъжи за нея същата вечер, след като я изведе на вечеря. Когато това не се случва, тя изгонва Дейвид от дома им.

Той прекарва нощта в клуба си, където приятел го посъветва да почака един ден и след това да се прибере вкъщи. Но когато Дейвид се връща от работа Ан му заявява, през затворената врата, че те не са женени и тя няма никакво намерение да се омъжи за него.

Дейвид е ядосан и обезсърчен и впоследствие обикаля града с Ан, прекъсва нейна среща и заради него я уволняват. Приятелят и колега на Дейвид Джеф (Джийн Реймънд) му казва, че ще говори с Ан, за да я убеди да се оженят повторно. Но по-късно Дейвид се появява и разбира, че вместо това Джеф си е уговорил среща с нея. Затова Дейвид си урежда сляпа среща в същия ресторант, но момичето, с което излиза е вулгарна и груба и вечерта се превръща в катастрофа.

По-късно същата вечер Ан и Джеф отиват на панаир, но виенското колело се поврежда и са принудени да стоят няколко часа под дъжда.

Ан и Джеф започват да излизат сериозно и тя дори се запознава с родителите му, но тази афера е сериозно затруднена, когато Дейвид разбира за случващото се. За да избягат Ан и Джеф решават да отидат на почивка с родителите на Джеф на ски курорт - същия в който Ан и Дейвид преди това са планирали да отидат. Пристигайки там те разбират, че Дейвид е наел хижа точно да тяхната. Когато се конфронтират Дейвид припада. През следващите няколко часа Дейвид се преструва на болен и бълнува докато Ан е наоколо, но когато тя разкрива имамата му се развиква и излиза. След това Ан говори за сериозността на връзката си с Джеф така, че Дейвид да може да ги чуе. Това вбесява Дейвид и той нахлува в хижата ѝ и вижда, че тя си говори сама. В края на филма Ан и Дейвид, някога щастлива двойка, отново си крещят, когато влиза Джеф. Тогава Ан напада Джеф, че не е набил Дейвид, след което Джеф и родителите му напускат обидени.

След като си тръгват Ан започва да се бори със ските си и когато Дейвид ѝ предлага помощ вдига краката ѝ така, че да не може да стане. Тя му се развиква, а той се навежда и я заглушава с целувка.

В ролите[редактиране | edit source]

Алфред Хичкок се появява покрай Робърт Монтгомъри пред сградата му, в около 43-та минута. Самата Ломбард режисира Хичкок в тази сцена и го кара да повтаря простата сцена няколко пъти.

Радио адаптации[редактиране | edit source]

The Screen Guild Theater (радио антология в периода 1939-1952) адаптира филма за радио на 8 февруари 1942г, с участието на Ерол Флин и Лана Търнър и след това на 14 декември същата година с Джоан Бенет, Робърт Йънг и Ралф Белами и още веднъж на 1 януари 1945г, с Престън Фостър, Луис Албритън и Стюарт Ъруин. На 30 януари 1949г, филма е адаптиран за Screen Director's Playhouse (радио антология с участието на звезди от Холивуд) с Робърт Монтгомъри, Мери Джейн Крофт и Карлтън Йънг.

Външни препратки[редактиране | edit source]