Мистър и мисис Смит (филм, 1941)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Г-н и г-жа Смит)
Вижте пояснителната страница за други значения на Мистър и мисис Смит.

Мистър и мисис Смит
Mr. & Mrs. Smith
Карол Ломбард и Робърт Монтгомъри
Карол Ломбард и Робърт Монтгомъри
РежисьориАлфред Хичкок
ПродуцентиХари Е. Едингтън
СценаристиНорман Красна
В ролитеКарол Ломбард
Робърт Монтгомъри
Джийн Реймънд
МузикаЕдуард Уорд
ОператорХари Страдлинг старши
МонтажУилям Хамилтън
Филмово студиоRKO Radio Pictures
Премиера31 януари 1941 (САЩ)
(Индианаполис)
Времетраене95 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie
Мистър и мисис Смит в Общомедия

„Мистър и мисис Смит“ (на английски: Mr. & Mrs. Smith) е ексцентрична комедия от 1941 г., режисирана от Алфред Хичкок, с участието на Карол Ломбард и Робърт Монтгомъри в главните роли. Участват още Джийн Реймънд, Джак Карсън, Филип Меривейъл и Луси Уотсън.

Преди Холивуд да класифицира напълно Алфред Хичкок като майстор на съспенса, той си позволява елегантната романтична забежка „Мистър и мисис Смит“. Този филм е повече от любопитен момент от кариерата на режисьора и от показаното в него личи, че Хичкок е можел да е сред най-добрите комедийни режисьори в киното, но явно не го е предпочел.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Ан (Карол Ломбард) и Дейвид Смит (Робърт Монтгомъри) са щастливо женена двойка в Ню Йорк. Една сутрин, Ан пита Дейвид, дали ако трябваше да го направи отново би се оженил за нея. За нейно учудване отговорът е „не“. По-късно същия ден двамата поотделно разбират, че поради административно усложнение, когато са се оженили преди три години бракът им не е законен. Ан не казва за това на Дейвид и мисли, че той ще се омъжи за нея същата вечер, след като я изведе на вечеря. Когато това не се случва, тя изгонва Дейвид от дома им.

Той прекарва нощта в клуба си, където приятел го съветва да изчака един ден и след това да се прибере вкъщи. Но когато Дейвид се връща от работа, Ан му заявява през затворената врата, че не са женени и тя няма никакво намерение да се омъжи за него. Дейвид е ядосан и обезсърчен. Впоследствие прекъсва среща на Ан и заради него я уволняват. Неговият приятел и колега Джеф (Джийн Реймънд) му обещава, че ще говори с Ан, за да я убеди да се оженят повторно. По-късно Дейвид разбира, че вместо това Джеф си е уговорил среща с нея. Затова Дейвид също си уговаря среща в същия ресторант, но момичето, с което излиза е грубо и вечерта се превръща в катастрофа.

По-късно същата вечер Ан и Джеф отиват на панаир, но виенското колело се поврежда и са принудени да стоят няколко часа под дъжда. Ан и Джеф започват да излизат сериозно и тя дори се запознава с родителите му. Ан и Джеф решават да отидат на почивка с родителите на Джеф на ски курорт – същия в който Ан и Дейвид преди това са планирали да отидат. Пристигайки там те разбират, че Дейвид е наел хижа точно да тяхната. Когато се скарват Дейвид припада. През следващите няколко часа Дейвид се преструва на болен и бълнува докато Ан е наоколо, но когато тя разкрива измамата му, е бясна. След това Ан говори за сериозността на връзката си с Джеф така, че Дейвид да може да ги чуе. Това ядосва Дейвид и той нахлува в хижата ѝ и вижда, че тя си говори сама. Ан и Дейвид отново се карат, когато влиза Джеф. Тогава Ан напада Джеф, че не е набил Дейвид, след което Джеф и родителите му напускат обидени. След като си тръгват Ан започва да се бори със ските си и когато Дейвид ѝ предлага помощ вдига краката ѝ така, че да не може да стане. Тя се противи, а той се навежда и я заглушава с целувка.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Карол Ломбард Ан Краусхаймър Смит
Робърт Монтгомъри Дейвид Смит
Джийн Реймънд Джеферсън Къстър
Джак Карсън Чък Бенсън
Филип Меривейъл Ашли Къстър
Луси Уотсън Мисис Къстър
Уилям Трейси Сами
Чарлс Холтън Хари Дийвър
Естер Дейл Мисис Краусхаймър
Ема Дън Марта
Бети Компсън Герти [1]

Камео на Алфред Хичкок[редактиране | редактиране на кода]

Алфред Хичкок се появява в камео роля – върви по улицата, след като излиза от сградата в която живеят мистър и мисис Смит, в около 43-та минута. Самата Ломбард режисира Хичкок в тази сцена и го кара да повтаря простата сцена няколко пъти.

Радио адаптации[редактиране | редактиране на кода]

The Screen Guild Theater (радио антология в периода 1939 – 1952) адаптира филма за радио на 8 февруари 1942 г., с участието на Ерол Флин и Лана Търнър и след това на 14 декември същата година с Джоан Бенет, Робърт Йънг и Ралф Белами и още веднъж на 1 януари 1945 г., с Престън Фостър, Луис Албритън и Стюарт Ъруин. На 30 януари 1949 г., филма е адаптиран за Screen Director's Playhouse (радио антология с участието на звезди от Холивуд) с Робърт Монтгомъри, Мери Джейн Крофт и Карлтън Йънг.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Delville, Olivier. „Mr. and Mrs. Smith“. в: Le Soir (Brussels, Belgium), 6 януари 1945,
  • Ródenas. "Matrimonio original". в: ABC (Madrid), 19 септември 1943, с.36,
  • Strauss, Theodore. "Movie Review; At the Music Hall". в: The New York Times, 21 февруари 1941, с.16,
  • Франсоа Трюфо: Хичкок & Трюфо, изд. Колибри, София, 2005, ISBN 954-529-373-Х

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „Мистър и мисис Смит“ // Internet Movie Database. Посетен на 19 април 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]