Под знака на Козирога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Под знака на Козирога
Under Capricorn
РежисьориАлфред Хичкок
ПродуцентиАлфред Хичкок
Сидни Бърнстейн
СценаристиХюм Кронин (адаптация)
Джеймс Брайди (сценарий)
Базиран на„Под знака на Козирога“
на Хелън Симпсън
„Под знака на Козирога“
на Джон Колтън и Маргарет Линден
В ролитеИнгрид Бергман
Джоузеф Котън
Майкъл Уилдинг
Маргарет Лейтън
МузикаРичард Адинсел
Луис Леви
ОператорДжак Кардиф
МонтажБърт Бейтс
Филмово студиоTransatlantic Pictures
РазпространителУорнър Брос
Жанрдрама
исторически
Премиера8 септември 1949
Времетраене117 минути
Страна Великобритания
Езиканглийски
Външни препратки
IMDb Allmovie
Под знака на Козирога в Общомедия

„Под знака на Козирога“ (на английски: Under Capricorn) е британски филм от 1949 г. историческа драма, режисиран от Алфред Хичкок, с участието на Джоузеф Котън, Ингрид Бергман и Майкъл Уилдинг в главните роли.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1831 г. Сидни в Австралия е граничен град, пълен с груби бивши затворници от Британските острови. Новият губернатор, сър Ричард, пристига със своя очарователен и весел, но ленив втори братовчед, достопочтения Чарлз Адар.

Чарлз се надява бързо да забогатее, сприятелява се с грубия Самсън Флуски, проспериращ бизнесмен, който преди това е бил транспортиран, като затворник, очевидно убиец. Сам казва, че тъй като е купил законния лимит земя, той иска Чарлз да купи земя и след това да му я продаде на печалба, за да може Сам да натрупа повече гранична територия. Въпреки че губернаторът нарежда на Чарлз да не ходи на вечеря в къщата на Сам, на която е поканен, той отива.

Чарлз открива, че вече познава съпругата на Сам, лейди Хенриета, аристократка, която е била добра приятелка на сестрата на Чарлз, когато всички са били деца в Ирландия. Лейди Хенриета е алкохоличка, която е отбягвана от обществото.

Сам кани Чарлз да остане в къщата му, надявайки се, че това ще развесели жена му, която е на ръба на лудостта. Икономката Мили, е поела изцяло управлението на домакинството и е тази, която тайно снабдява лейди Хенриета с алкохол, надявайки се да я унищожи и да спечели привързаността на Сам, в който е влюбена.

Постепенно Чарлз връща самочувствието на Хенриета. Те стават все по-близки и накрая споделят страстна целувка. Но Хенриета обяснява, че тя и Сам са най-дълбоко свързани помежду си. Когато била млада, Сам бил красивото момче работещо в конюшнята на баща и. Обзети от желание, те избягали и се оженили в Гретна Грийн.

Братът на Хенриета, ядосан, че аристократката Хенриета се е свързала с нисък слуга, се изправя срещу тях. Брат й стреля по тях и не уцелва. След това тя прострелва смъртоносно брат си. Сам прави фалшиви самопризнания, за да я спаси и е изпратен в наказателната колония в Австралия. Тя го последва и чака седем години в крайна бедност за освобождаването му.

Сам изслушва силно преувеличените истории на Мили за това какво е правил Чарлз в спалнята на лейди Хенриета, Сам се ядосва и нарежда на Чарлз да си тръгне. Чарлз взима любимата кобила на Сам за да стигне до Сидни. В тъмното Чарлз пада и конят си чупи крак. Сам взима пистолет и застрелва любимия си кон. Последв сватка за пистолета между чарлз и Сам, при която се произвежда изстрел и Чарлз е ранен сериозно. Сам отново е обвинен за опит за убийство. В болницата Хенриета признава на губернатора, че Сам е бил неправилно обвинен в първото престъпление – убийство. Тя признава, че тя е застреляла и убила брат си. По закон тя трябва да бъде депортирана обратно в Ирландия, за да бъде съдена.

Мили се опитва да убие Хенриета със свръхдоза успокоителни. Тя е хваната в престъплението и е изгонена позорно от имението. Губернаторът, сър Ричард, арестува Сам и го обвинява в опита за убийство на Чарлз. Сър Ричард пренебрегва твърдението на Хенриета, че Сам е невинен и за двете престъпления. Чарлз обаче решава да изкриви истината, той заявява като джентълмен, че не е имало конфронтация и никаква борба за оръжието. Било е инцидент, което оправдава Сам.

Най-накрая виждаме Сам и Хенриета заедно да се усмихват на пристанището, където изпращат Чарлз, който се качва на кораб, за да се върне в Ирландия и те се сбогуват с него.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Ингрид Бергман Лейди Хенриета Флуски
Джоузеф Котън Самсон „Сам“ Флуски
Майкъл Уилдинг Чарлз Адар
Маргарет Лейтън Мили, икономка
Сесил Паркър губернатор сър Ричард
Денис О'Ди г-н Кориган, прокурор
Джак Уотлинг Уинтър, иконом
Харкорт Уилямс кочияша
Джон Ръдок г-н Седрик Потър, банкер [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „Под знака на Козирога“ // Internet Movie Database. Посетен на 28 януари 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]