Дейвид II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дейвид II
Крал на Шотландия
Filip6 David2 Joan of the Tower.jpg
Управление 7 юни 1329 - 22 февруари 1371
Коронация 24 ноември 1329 г.
Наследил Робърт I
Наследник Робърт III Стюарт
Лични данни
Роден
Починал
Единбург, Шотландия
Семейство
Династия Брюс
Баща Робърт I
Майка Елизабет де Бург
Бракове Жана Английска
Маргарет Дръмонд
Дейвид II в Общомедия

Дейвид II Брюс (на съвременен шотландки келтски: Dàibhidh Bruis) е крал на Шотландия от 1329 г. до 1371 г.

Дейвид е най-възрастният син на крал Робърт I и втората му съпруга — Елизабет де Бург. Роден е на 5 март 1324 г. в Дънфермлин, графство Файф. Майка му умира през 1327 г. Съгласно договора от Нортемптън на 17 юли 1328 г. Дейвид е оженен за английската принцеса Жана — дъщерята на крал Едуард II и Изабела Вълчицата.

Дейвид става крал на Шотландия след смъртта на баща си на 7 юни 1329. Коронован е заедно със съпругата си в Скоун на 24 ноември същата година. Тъй като по време на възкачването си на престола Дейвид II е малолетен, първите години от управлението му властта е в ръцете на регенти. Първият регент е сър Томас Рандолф, назначен за Протектор на Шотландия с акт от 1318 г. След смъртта на Рандолф през 1332 г. регент става графът на Мер Доналд, който е избран от събранието на шотландските магнати на 2 август 1332. Десет дена след избирането си граф Доналд умира в битката при Дъплин Мур, в която предвожда кралските войски срещу привържениците на рода Балиол. След смъртта на графа регентският пост е зает от сър Андрю Марей, съпруг на сестрата на крал Робърт I. Той обаче е пленен от англичаните при Роксбург през април 1333 г., след което мястото му е заето от сър Арчибалд Дъглас.

Междувременно, след разгрома на шотландците при Дъплин, на 24 септември 1332 г. в Скоун англичаните и шотландските му привърженици короноват за крал на шотландците Едуард Балиол — претендент за короната от рода Балиол и протеже на английския крал Едуард III. Към декември същата година Балиол е принуден да избяга от Шотландия, но на следващата година той се завръща с войските на Едуард III, който нахлува в Шотландия. След победата на англичаните при Халидон Хил през юли 1333 г. Дейвид II и съпругата му са евакуирани от Шотландия и отплават за Франция, където пристигат в Булон на 14 май 1334 г. Във Франция крал Филип IV оказва топъл прием на шотландската кралска двойка. За живота им във Франция не се знае нищо, освен че френският крал им предоставя Шато Гаяр за резиденция и че Дейвид II присъства на кървавата битка между английските и френските войски при Бюронфорс през октомври 1334 г.

Дейвид II се завръща в Шотландия през юли 1341 г., след като привържениците му успяват да се наложат в страната. Завръщайки се, Дейвид II поема управлението на кралството в свои ръце. През 1346 г. Дейвид напада Англия, за да помогне на Франция, но е пленен от англичаните в битката при Невилс Крос на 17 октомври 1346 г. Дейвид II е отведен в Англия, където остава да живее в плен в продължение на единадесет години. Англичаните не се отнасят строго с него и започват преговори за освобождаването му. На 3 октомври 1357 г. е подписан договорът от Бъруик, според който шотландците трябва да платят откуп от 100 хил. марки за свободата на своя крал. Договорът е ратифициран и от събранието на шотландския парламент в Скоун на 6 ноември същата година. Дейвид II се завръща отново в Шотландия, но поради бедността в кралството се оказва невъзможно да събере сумата за откупа; изплатени са само няколко вноски и за да се спаси от отговорност, Дейвид II предлага да направи Едуард III или някого от наследниците на английския крал наследник на шотландския престол. За такъв е посочен херцогът на Кларънс Лайнъл, но парламентът на Шотландия отказва да го признае за наследник на короната.

На 20 февруари 1364 г. Дейвид II се жени повторно за Маргарет Дръмонд, но двамата се развеждат на 20 март 1370 г. Маргарет обаче пътува до Рим, където убеждава папата да обяви развода ѝ за невалиден.

Дейвид II умира в Единбург на 22 февруари 1371 г. Малко преди това той планира да се ожени за любовницата си Агнес Дънбар. Тъй като не остава свои наследници, короната на Дейвид II e наследена от племенника му Робърт II Стюарт. Така Дейвид II остава в историята като последния представител на династията Брус на шотландския престол.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „David II of Scotland“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.