Робърт III Стюарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Робърт III Стюарт
Крал на Шотландия
Robert III and Annabella Drummond.jpg
Крал Робърт III и кралица Анабел. Миниатюра от 1562 г.
Управление 13904 април 1406
Коронация май 1390 г.
Наследил Робърт II Стюарт
Наследник Джеймс I Стюарт
Лични данни
Роден
около 1330-те
Починал
замъка Родсей, Шотландия
Семейство
Династия Стюарт
Баща Робърт II Стюарт
Майка Елизабет Мур
Робърт III Стюарт в Общомедия

Робърт III Стюарт (1337-4 април 1406) е крал на Шотландия от 1390 до смъртта си.

Робърт III Стюарт е син на крал Робърт II Стюарт и на Елизабет Мур. Роден е през 1337 г. преди родителите му да сключат брак, което го лишава от правото да наследи престола на Шотландия след смъртта на баща си. При раждането си най-възрастният син на крал Робърт II Стюарт получава името Джон. През 1368 г. младият Джон Стюарт получава титлата Граф на Карик. Същата година Джон е признат за престолонаследник на баща си. През 1384 г. шотландският парламент връчва на Джон специални съдебно-административни правомощия, заради бездарното управление на баща му. Усилията му за възстановяване на административния и правния порядък в страната обаче не се увенчават с особени резултати. През 1387 г. Джон осакатява, след като е ритнат от кон, което слага край на управлението му, а мястото му заема по-малкият му брат Робърт, графа на Файф.

Джон се възкачва на престола след смъртта на баща си през май 1390 г. По това време Джон променя името си на Робърт, за да избегне титулуването си като Джон II, което фактически би било юридическо признаване на злощастния крал Джон I от рода Балиол в ущърб на законните претенциите на рода Брюс (и на Стюарт като негово разклонение) върху короната на Шотландия. Така през август 1390 Джон е коронован за крал на Шотландия в Скоун под името Робърт III.

Поради лошото си здравословно състояние и нпредналата си възраст Робърт III е неспособен да се занимава с държавни дела и фактически предава управлението в ръцете на брат си Робърт Файфски.

Периода на царуването на Робърт III се харакеризира с усилено разлагане на администрацията и с отсъствие на правен ред в страната. През този период рязко се заслва влиянието на шотландските кланове, особено в планинските части на страната – големите кланове враждували помежду си, планинците извършвали набези над близките градове, засилил се и антагонизма между „варварския“ келтски запад и „цивилизования“ изток на страната. През 1396 г. в Пърт, в присъствието на краля се състоял дуел между членове на клановете Четън и Кей, който прераснал кървав побой, в който почти всички участници били убити. От друга страна, западането на кралската власт предизвикало разцвет на келтската култура във високите части на Шотландия. Поковител на келтската култура в страната бил Доналд Макдоналд, лорд на Островите, който фактически води независима от централната власт политика.

Спадът на приходите на кралската хазна, започнал при Робърт II, при Робърт III достига най-високите си нива. Единственият източник на приходи за хазната останал кралският домен, тъй като владенията на повечето барони се ползвали с данъчни привилегии и приходите от тях се събирали в частните съкровищници на благородниците.

Въпреки възобновяването на френско-шотландския алианс през 1391 г., първите половина от управлението на Робърт III се отличават с относителен мир и сближение с Англия. Между двата двора протичат активни контакти, а между дворяните от двете кралства се организирали дори рицарски турнири. Между Робърт III и Ричард II дори започват преговори за сключване на мирен договор. През 1399 г. в Англия е извършен преврат и на власт идва Хенри IV Ланкастър, който подновил агресивната политика на кралството срещу Шотландия. Повод за войната дал самият престолонаследник на шотландия – Дейвид Стюарт, който отказал да се ожени за дъщерята на граф Джордж Дънбар заради по-голямата зестра, която граф Дъглас предлагал за дъщеря си. Това принудило граф Дънбар да се обърне за помощ към английския крал. Хенри IV се възползвал от възможността и обявил война на Шотландия. През 1400 английските войски достигнали и обсадили Единбург, а през 1402 г. шотландците са разбити при Хамилдън Хил. От своя страна Шотландия оказала подкрепа на бунта срещу Хенри IV в Англия и Уелс. През 1405 г. след краха на бъстанието му срещу Ланкастър графът на Нортумбрия намира убежище в двора на Робърт III.

Слаботта на краля отключва и борбата между бароните в кралството за фактическото управление на страната. Оформят се две основни партии: първата застава зад брата на краля Робърт (от 1398 херцог на Олбани), а другата – зад най-големия син на краля – Дейвид Стюарт. През 1399 парламентът обявява херцог Олбани за некомпетентен и го отстранява от управлението, назначава Дейвид Стюарт за „лейтенент“ на страната и му предава управлението за период от 3 години. Смъртта на граф Арчибалд Дъглас, един от подръжниците на Дейвид, и възобновяването на войната с Англия отслабват позициите на партията на наследника. През 1402 Дейвид Стюарт е арестуван по заповед на чичо си и е оставен да умре от глад. Така Олбани възстановил властта си в Шотландия. Опасявайки се за живота и на втория си син Джеймс, през февруари 1406 Робърт III изпраща тайно сина си Дъртлътън, откъдето принцът трябвало да се качи на кораб за Франция. Научавайки за това Робърт Олбани изпраща значителни войски след Джеймс. В разигралото се сражение стражите на принца успяват да го евакуират с лодка на един пустия остров Бас Рок, където прекарват близо месец преди пристигането на френския кораб. Робърт Олбани уведомява за това английския крал, който организира нападение над кораба, превозващ принца към Франция. Така единадесетгодишният Джеймс е пленен от англичаните и е отведен в Англия, където е държан в плен цели 18 години. Като научава за съдбата на сина си Робърт III получава сърдечен удар и умира на 4 април 1406 г. в замъка в Родсей, Шотландия.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Робърт III е женен за Анабела Дръмонд, дъщеря на сър Джон Дръмонд. От нея той има шест деца:

  • Елизабет Стюарт (ум. 1411)
  • Маргарет Стюарт (ум. 1456)
  • Мери Стюарт (ум. 1458)
  • Егидия Стюарт
  • Дейвид Стюарт(1378—1402), херцог Ротсей, женен за (1400) на Марджори Дъглас, дъщеря на Арчибалд Свирепия, 3-ти граф Дъглас
  • Джеймс I Стюарт (1394—1437), крал на Шотландия

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • John of Fordun, Scotichronicon, continued by Walter Bower.
  • Nicholson, R. Scotland: the Later Middle Ages, Edinburgh, 1997
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Роберт III (король Шотландии)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.