Декларация на Балфур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Балфур и декларацията

Декларацията на Балфур или Балфурската декларация е писмо от британския министър на външните работи Артър Балфур до еврейския ционистки лидер лорд Уолтър Ротшилд с дата от 2 ноември 1917 година, в което се казва, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина при условие, че няма да бъдат засегнати правата на вече съществуващите там общности. То подкрепя идеята за еврейско заселване в територията на Палестина, като част от Британския мандат в Палестина след Първата световна война.

Съгласно договорите от 1916 година между Франция и Великобритания за поделяне на османското наследство в Близкия изток, по-голямата част от Палестина е международна зона, върху която не се упражнява нито френски, нито английски директен контрол. През 1917 година англичаните под ръководството на генерал Алънби разбиват турците и окупират Сирия и Палестина. Първият генерал-губернатор на провинцията е Хърбърт Самуел, който е един от авторите на Декларацията. На британския външен министър Артър Балфур се приписва официалното обещание на английското правителство да се създаде "еврейски национален дом по време на британския мандат на Палестина, който преди това е под контрола на турците".

Според еврейския общественик Бенджамин Фридман, Декларацията на Балфур е издадена в замяна на ролята, изиграна от евреите в САЩ, за вкарване на САЩ във войната на страната на Антантата през април 1917 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]