Декларация на Балфур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Декларацията Балфур или Балфурската декларация е декларация на британското правителство, с дата от 2 ноември 1917 година, която подкрепя идеята за еврейско заселване в територията на Палестина, като част от британския мандат в Палестина след Първата световна война.

Съгласно договорите от 1916 година между Франция и Великобритания за поделяне на османското наследство в Близкия изток, по-голямата част от Палестина е международна зона, върху която не се упражнява нито френски, нито английски директен контрол. През 1917 година англичаните под ръководството на генерал Аленби разбиват турците и окупират Сирия и Палестина. Първият генерал-губернатор на провинцията е Хърбърт Самуел, който е един от авторите на Декларацията. На британския външен министър Артър Балфур се приписва официалното обещание на английското правителство да се създаде "еврейски национален дом по време на британския мандат на Палестина, който преди това е под контрола на турците".

По същество декларацията е писмо, подписано от британския външен министър до лорд Уолтър Ротшилд, лидер на британската еврейска общност. То изразява официалната британска позиция от 31 октомври 1917 година. В нея се казва, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина при условие, че няма да бъдат засегнати правата на вече съществуващите там общности.