Деметрий (Кирена)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Деметрий.

Деметрий Калос или Красивия (на старогръцки: Δημήτριος ο Καλός; † 249/248 пр.н.е.) е цар на Кирена през 250–248 пр.н.е. от династията на Антигонидите в днешна североизточна Либия.

Деметрий е полубрат на Антигон Гонат и син на Деметрий Полиоркет и Птолемая, дъщеря на Птолемей I от Египет и Евридика I. Неговият син е Антигон Досон.

Деметрий е женен първо за Олимпия, гръцка благородничка от Лариса, която умира вероятно преди 249 пр.н.е. Двамата имат два сина Антигон Досон, последния македонски цар, и Ехекратес, който има син Антигон.

През 250 пр.н.е. умира македонският цар Магас и Кирена трябва да се обедини отново с Птолемейското царство. Апама II, вдовицата на Магас и дъщеря на Селевкидския цар Антиох I, е против обеденението. Тя прекратява годежа на дъщеря си Береника II с Птолемей III и извиква Деметрий Красивия и му предлага ръката на дъщеря си. Деметрий простига и с помощта на партията, която иска да се продължи политиката и формата на управление от последните десетилетия, завладява през 250 пр.н.е. град Кирена и околната либийска територия.

Деметрий се жени за своята роднина Береника през 250 или 249 пр.н.е. Деметрий става обаче любовник на своята тъща Апама. Береника обаче застава начело на една опозиционна група и поръчва да убият Деметрий в спалнята на тъщата му Апама, където е открит. Апама обаче не е убита.

Деметрий и Береника нямат деца. През 249 пр.н.е. Кирена става република, 246 пр.н.е. e отново на династията на Птолемеите. Береника II се омъжва след това за Птолемей III Евергет и има с него четири деца.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Günther Hölbl, Geschichte des Ptolemäerreiches, Darmstadt 1994, S. 44, 290 A68. ISBN 3-534-10422-6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]