Птолемей III

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Птолемей III Евергет
Златна монета изобразяваща Птолемей III
Златна монета изобразяваща Птолемей III

Роден
284 г. пр.н.е.
Починал
222 г. пр.н.е. (62 г.)
Семейство
РодПтолемеи
БащаПтолемей II
МайкаАрсиноя I
Братя/сестриБереника Млада
Лизимах (син на Лизимах)
СъпругаБереника II
ДецаПтолемей IV
Арсиноя III
Магас
Птолемей III Евергет в Общомедия

Птолемей III Евергет (на гръцки: Πτολεμαῖος Εὐεργέτης „Благодетел“) е най-възрастния син на Птолемей II Филаделф и третият владетел на Египет от династията на Птолемеите. Управлява от 246 пр.н.е. до 222 пр.н.е.

Птолемей III е син на Птолемей II от Арсиноя I, дъщеря на диадоха Лизимах. Майка му е уличена в заговор срещу баща му, който се развежда и се жени за сестра си Арсиноя II. Птолемей III е женен за Береника II, дъщеря на Антиох I Сотер, от която се раждат Арсиноя III и Птолемей IV.

Той е един от най-могъщите владетели от Династията на Птолемеите, като по време на неговото управление Птолемеев Египет достига върха на могъществото си: разширява териториите си, контролира основни търговски пътища, вкл. и морската търговия с Индия, а столицата Александрия продължава да е един от основните културни и търговски центрове на елинизма.

Малко след възкачването на Птолемей III сестра му Береника, женена за сирийския цар Антиох II Теос, е убита в резултат на интриги в селевкидския двор. Птолемей ІІІ отмъщава като нахлува в Сирия и Финикия и води т.нар. Трета сирийска война от 246 пр.н.е. до 241 пр.н.е., в която завладява Антиохия и достига дори до Вавилон.

Егейските владения на Птолемеите нападнати от македонския цар Антигон II Гонат, а в самия Египет започват местни бунтове. Въпреки блестящите си успехи в Предна Азия, Птолемей ІІІ скоро прекъсва войната, изоставя повечето завоевания на изток и се връща в Египет, където останалата част от управлението му преминава в мир. Умира през 222 пр.н.е. и е наследен от сина си Птолемей IV.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]