Птолемей XIII

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Птолемей.

Птолемей XIII
фараон на Египет
Птолемей XIII 
Птолемей XIII Теос Филопатор и богинята Изида
Роден: 62 г. пр.н.е.
Починал: 47 г. пр.н.е. (15 г.)

Птолемей XIII Теос Филопатор (Ptolemaios XIII, на гръцки: Πτολεμαῖος Θεός Φιλοπάτωρ, Ptolemaĩos Theós Philopátōr; * 61 пр.н.е., † 47 пр.н.е.) е най-старият син на Птолемей XII Авлет. Той е един от последните фараони на Древен Египет от династията на Птолемеите. Управлява от 51 пр.н.е. до 47 пр.н.е..

Птолемей XIII е по-малък брат на прочутата Клеопатра VII (69–30 пр.н.е.). Според завещанието на Птолемей XII той трябва да го последва на трона на Египет заедно с Клеопатра. 10-годишният Птолемей XIII и 18-годишната Клеопатра се женят и през 51 пр.н.е. двамата са провъзгласени за фарони на Египет.

Непълнолетния Птолемей XIII е под влиянието на евнуха Потин, който през есента на 49 пр.н.е. организира преврат и изгонва Клеопатра от Александрия. Тя отива със сестра си Арсиноя IV в Сирия през 48 пр.н.е. и продължават да се представят като законни владетелки на Египет.

През септември 48 пр.н.е. римският генерал Помпей Велики пристига в Египет. Когато става ясно че Помпей е загубил в гражданската война срещу Юлий Цезар, който го преследва, Потин нарежда да екзекутират Помпей и изпраща главата му на Цезар, очаквайки благоволението на победителя. Този постъпка обаче възмущава и разгневява Цезар. При него се намира Клеопатра, която ставя негова любовница и той решава династичния конфликт в нейна полза. Цезар повелява Клеопатра да продължи да управлява Египет заедно с Птолемей XIII, а евнуха Потин е екзекутиран.

Желаейки да отстрани Клеопатра от трона, младият Птолемей XIII се съюзява с другата си сестра Арсиноя IV и заедно с останалата им лоялна част от египетската армия обявяват война на Цезар и Клеопатра (декември 48 пр.н.е.). На 14 януари 47 пр.н.е. египетските сили загубват в битката против Гай Юлий Цезар близо до Мареотис - езерата до делтата на Нил. Птолемей XIII бяга, но корабът му потъва и той се удавя в Нил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Юлий Цезар, Граждански войни, III, 103, 108, 4–6
  • Плутарх, Помпей, 77, 78; Цезар, 48, 49
  • Hans Volkmann, Ptolemaios. Paulys Realenzyklopädie der klassischen Altertumswissenschaft. Stuttgart 1959, XXIII 2, Sp. 1756–1759.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]