Джонас Солк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джонас Солк
американски лекар
Солк през 1988
Солк през 1988

Роден
Починал
23 юни 1995 г. (80 г.)
Медицина
Област Имунология, вирусология
Подпис Jonas Salk signature.svg
Джонас Солк в Общомедия

Джонас Едуард Солк (на английски Jonas Salk) 1914-1995 e американски имунолог. Един от създателите на първата ваксина срещу полиомиелита (26 март 1953). Роден е на 28 октомври 1914. Починал на 23 юни 1995 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ражда се в Ню Йорк в семейството на руски имигранти от еврейски произход. Въпреки че родителите му нямат средно образование, те настояват синът им да получи добро образование и Солк завършва Медицинската академия на Ню Йорк. Още там той проявява силен интерес към науката и по-специално микробиологията. След завършването работи в Университета на Мичиган под ръководството на известния учен д-р Томас Френсис.

След успеха си с разработването на ваксина срещу полиомиелита основава Института Салк, превърнал се по-късно във водещ световен изследователски център. В последните години от живота си се посвещава в разработването на ваксина срещу СПИН.

Ваксината[редактиране | редактиране на кода]

В годините след Втората световна война полиомиелитът е една от най-тежките болести, особено сред децата. Само през 1952 се заразяват над 300 000 души, от които умират 58 000. Ваксината, разработена от Солк, се базира на инжектирането на мъртъв вирус в тялото на пациента, за да се даде възможност на организма да изгради имунитет, без да се разболее сериозно. Веднъж имунизиран срещу вируса, организмът изгражда допълнителен имунитет и срещу по-тежки форми на същия вирус.